Ho-Ho-Ho: toppertjes van voorgerechten voor kerst
Een écht kerstmenu kan niet zonder een voorgerecht (of zelfs meerdere voorgerechten). Met deze gang zet je meteen de toon en maak je je tafelgasten hongerig naar meer. Lees daarom onze tips en recepten voor de lekkerste voorgerechten. Kerst was nog nooit zo feestelijk!
De vrolijke noot van je kerstmenu
De sint-jakobsschelp (ook gekend als sint-jakobsnoot of coquille) is het perfecte ingrediënt om je voorgerechten een feestelijke toets te geven.
- De beste sint-jakobsnoten komen uit koude wateren. Het vlees is dan vetter. De coquilles die worden aangevoerd in onze vishavens zijn dus zeker een goede keuze!
- Verse coquilles smaken natuurlijk het lekkerst. Koop je ze op voorhand, lees dan deze tips om ze vers te houden.
- Serveer 2 à 3 sint-jakobsnoten per persoon als voorgerecht.
- De presentatie van je voorgerecht doet natuurlijk ook veel. Je kan de coquilles serveren in de schelp, als een carpaccio, of gecombineerd met een lekkere mousse of crème.
Tip: Voor alle ingrediënten uit onderstaande gerechten, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.
Vergeet de hapjes niet
Aan voorgerechten op kerst gaan meestal ook heerlijke hapjes vooraf. De typische ovenhapjes of groentjes met dip kennen we natuurlijk allemaal. Deze klassiekers vallen gegarandeerd in de smaak, maar je kan ook eens een andere weg opgaan.
- Fan van ovenhapjes? Maak dan zelf eens deze calzone uit het vuistje. Ongetwijfeld een topper voor de kleinsten aan tafel! De volwassenen kunnen genieten van gegratineerde oesters met een heerlijke champagnesaus.
- Toastjes scoren altijd als hapje. Maak zelf croque monsieur toastjes door het brood in vierkante, ronde of stervormige plakjes te snijden. Je kan hiervoor een uitsteekvorm voor koekjes gebruiken. Rooster ze kort onder de grill of in een pan.
- Als garnering voor de toastjes kan je een kruidenkaas maken. Meng 125g zachte kaas met een half teentje look, verse gehakte tuinkruiden en kruid af met peper en zout. Afwerken kan met schijfjes rammenas of ringetjes van lente-ui. De zelfgemaakte kruidenkaas kan je ook nog in andere kleine voorgerechten gebruiken, bvb. door plakjes ham hiermee in te smeren en op te rollen.
- Weinig tijd? Eiwraps zijn lekker, snel klaar en helemaal niet moeilijk om te maken.
Zo maak jij geslaagde voorgerechten voor kerst
Zoek je nog meer inspiratie voor feestelijke aperitiefhapjes en voorgerechten voor kerst, dan hebben wij heel wat lekkere recepten in de aanbieding. Hou daarbij rekening met deze tips en jouw kerstmenu wordt zonder twijfel een voltreffer!
- Kies geen te zware voorgerechten op kerst. Er volgt immers nog een heel menu.
- Brood bij het voorgerecht kan, maar serveer dan niet te veel.
- Serveer je ook soep? Dan zet je deze op tafel na een koud voorgerecht of vóór een warm voorgerecht.
- Pas je voorgerecht aan het hoofdgerecht aan. Een zwaar of zoet hoofdgerecht op het menu? Kies dan een fris voorgerechtje.
- Met koude voorgerechten spaar je tijd uit in de keuken en win je tijd bij je gasten. Je kan alle ingrediënten op voorhand klaarleggen. Zo moet je enkel nog de borden dresseren wanneer je bezoek er is.
Welke voorgerechten maak jij voor kerst? Ga je voor de klassiekers of probeer je net elk jaar verrassend uit de hoek te komen? Laat het ons weten op Instagram, Twitter of Facebook met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Fijne feestdagen!