Tartaar van rode biet met witloof, rosbief en mieriksworteldressing

Zo braad je de lekkerste rosbief

Kooktips

Hoe bereid je rosbief in de oven? Op hoeveel graden moet je rosbief braden? En, welke kerntemperatuur moet rosbief hebben om rosé te zijn? Vind hier het antwoord op deze veelgestelde vragen. Pas je opgedane kennis meteen toe bij onze recepten met rosbief van eigen bodem.

Hoe rosbief in de oven bereiden?

Hou jij ook van rosbief uit de oven? Dan zijn deze tips beslist iets voor jou.

Rosbief klaarmaken is geen exacte wetenschap. Toch bestaan er een paar vuistregels en basistips om vlees te braden. De hieronder vermelde baktijden gelden voor een rosbief van ongeveer 800 g.

  • Haal het vlees 20 minuten op voorhand uit de koelkast. Verwarm intussen de oven voor tot 220°C. Kruid het vlees en start met de rosbief te bakken in de pan. Schroei het vlees onmiddellijk rondom dicht in hete boter. Doe de rosbief vervolgens in een ovenschaal, giet er het bakvet over en leg er nog een koud klontje boter bovenop.
  • Draai de oven terug naar 200°C en braad 12 minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 180°C voor het beste resultaat. Braad nog eens 8 minuten voor eerder rood vlees met een kerntemperatuur van 48 tot 51°C. Of 16 minuten als je eerder rosé verkiest met een kern van 51 tot 54°C.
  • Als je liever geen krokant korstje hebt, dan is het goed regelmatig de rosbief met wat van het braadvocht te overgieten. Of je kan het vlees op voorhand opbinden met een lapje vet.
  • Rosbief moet na het braden de tijd krijgen om te rusten. De hitte zit aanvankelijk aan de buitenzijde geconcentreerd en krijgt tijdens dit proces de kans om zich tot in de kern te verspreiden. Het vlees zal ook steviger aanvoelen en is beter in staat om bij het snijden zijn sappen te behouden. Een gemiddelde rosbief van zo’n 800 g laat je minstens een kwartier rusten op een warm bord losjes met aluminiumfolie afgedekt.

Hoe rosbief op bbq klaarmaken?

Rosbief bereiden lukt ook perfect op de bbq. Zo ga je te werk:

  • Marineer het vlees, indien mogelijk, een dag op voorhand. Wrijf het vlees goed in met de marinade en bewaar afgedekt in de koelkast.
  • Haal het vlees 30 minuten voor gebruik uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Haal de rosbief uit de marinade en laat even uitlekken.
  • Laat de houtskool witheet worden (voor een gasbarbecue: 250°). Gebruik bij voorkeur een barbecuetoestel met deksel. Schroei het vlees dicht boven de hete kolen.
  • Leg het vlees aan de zijkant van de barbecue waar geen of weinig kolen aanwezig zijn. Sluit het barbecuedeksel en laat 15 à 20 minuten garen. Reken ongeveer 3 minuten per 100 g vlees. Voor een rosbief van 500 g is dit dus ongeveer 15 minuten. Haal het vlees van de barbecue, draai het om en laat 15 minuten, afgedekt, rusten.

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Van alles wat je kunt gebruiken bij onze recepten vind je in de winkel even lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Probeerde jij een van onze gerechten met rosbief?

Of ken je zelf nog lekkere rosbiefrecepten die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een video of foto met #lekkervanbijons of tag ons!

Wil je trouwens op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes en recepten, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.