Kip bakken
Hou jij ook van een smakelijk en krokant korstje? Met deze eenvoudige tips wordt kip bakken kinderspel en blijft je stukje kip gegarandeerd mals en sappig.
Hoe kip bakken in de pan?
Kip bakken is het kleuren en garen van vooral kleinere stukken kip in een braadpan met vetstof zoals boter of olie.
Zo ga je te werk:
- Haal de kip op voorhand uit de koelkast. Te koud vlees spant zich op bij het bakken en doet de temperatuur te hard dalen. Dat is nefast voor een mooi korstje.
- Gebruik een pan met een dikke bodem en pas het formaat van de pan aan de stukken kip aan. Als de pan te groot is, verbrandt de vetstof rond de kip. Als de boter dreigt te verbranden, voeg dan een vers klontje toe.
- Kruiden moet vooraf, want er is niets zo lekker als ingebakken smaken. Doe het wel pas net voor het vlees de pan in gaat, want zout trekt vocht uit het vlees.
- Laat de stukken kip goed aankorsten vóór je ze omdraait. Verlaag na het aankleuren de temperatuur om te vermijden dat de buitenkant te sterk uitdroogt en aanbrandt.
- Kip bakken doe je best niet met een vork. Door te prikken gaan sappen verloren. Werk liever met een spatel of tang.
- Laat de kip na het bakken even rusten op een warm bord, losjes met aluminiumfolie afgedekt. Zo kan het vlees zich ontspannen en krijgen de sappen de kans om zich opnieuw over het volledige stuk te verdelen.