Vis in de oven: onze tips voor het beste resultaat
Aan vis in de oven heb je weinig werk. Je legt stukken vis in een pan of ovenschaal en laat de oven z’n werk doen. Met deze tips lukken jouw ovengerechten met vis altijd! En dat de alternatieven voor kabeljauw in de oven minstens even lekker zijn, ontdek je in de recepten.
Zo lukken jouw gerechten met vis in de oven altijd
- Kies de juiste vis in het juiste seizoen. In de viskalender ontdek je welke soorten nu op hun best zijn.
- Als je vis in de oven wil klaarmaken, gebruik je bij voorkeur verse vis en visfilets zonder vel. Kies je voor diepvriesvis? Laat hem eerst ontdooien in de koelkast en dep ‘m goed droog.
- Verwarm de oven altijd voor.
- Wrijf de ovenschaal in met een klontje boter of olie. Zo vermijd je dat de vis blijft kleven.
- Het vel of een knapperige korst (bladerdeeg, korstdeeg…) of zelfs een zoutkorst beschermt het visvlees tegen de uitdrogende hitte van de oven. Als het omhulsel eetbaar is, krijg je een dubbele smaakervaring: het sappige vlees met de fijne smaak van een goudgeel gebakken korst. Wanneer je vis in de oven klaarmaakt, kan je het uitdrogen tegengaan door het stuk bovenaan te bedekken met een knapperige korst op basis van gedroogd broodkruim en boter. Eventueel kan je nog wat vocht (bvb. witte wijn of visbouillon) in de ovenschaal doen zodat de vis nog sappiger blijft. Met het vocht kan je nog een lekkere vissaus maken.
Hoe lang moet vis in de oven?
Hoe lang vis in de oven moet, is afhankelijk van de dikte en structuur van je stukje vis. Ook het type oven speelt een rol.
Algemene richtlijnen
Visfilets moeten minder lang in de oven dan volledige vissen. Een dunne visfilet heeft zo’n 5 tot 10 minuten nodig om te garen. Dikkere stukken 20 tot 25 minuten. Je gerecht regelmatig controleren is de boodschap.
Graag traag? Gebruik een kerntemperatuurmeter
Een kerntemperatuurmeter is een handig hulpmiddel als je vis in de oven bereidt. De streefkerntemperatuur voor gare vis schommelt tussen 60 en 65°C. Zo is het vlees stevig, maar toch nog sappig. Om dit ideale punt te bereiken kan je de oven op een lage temperatuur zetten, tussen 90 en 110°C. Het oppervlak van de vis wordt door de warme ovenlucht verwarmd, maar koelt terzelfder tijd af door de verdamping van het vocht. Hierdoor wordt de vis maar net gaar op een temperatuur van 60 à 65°C.
Liever snel? Kleur de vis eerst aan in een pan
Je kan de vis ook in zeer korte tijd garen door hem aan te kleuren in vetstof en verder te garen in een voorverwarmde oven van 220 tot 240°C. De intense hitte zorgt ervoor dat de vis in enkele minuten gaar is.
Hoe weet je of de vis gaar is?
Prik er met een vork in. Beweeg je vork lichtjes heen en weer: valt de vis mooi uit elkaar, dan is hij gaar. Heeft de vis een bruin korstje, maar is hij vanbinnen nog niet gaar? Leg wat aluminiumfolie over de ovenschotel en laat nog enkele minuten verder garen.
Vispapillot in de oven: een smaakbommetje op je bord
Een vispapillot is ook een slimme manier om vis in de oven klaar te maken. ‘t Is snel klaar én vetarm. Omdat alle smaken mooi samenkomen, krijg je een echte smaakbom op je bord.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Scheur een flink stuk aluminiumfolie af (bij voorkeur drie keer zo lang als het stuk vis dat je bereidt). Zorg dat de matte kant van de aluminiumfolie naar buiten gekeerd is.
- Bestrijk de glanzende zijde van de folie tot enkele centimeters van de rand met wat olie.
- Verdeel de vis(filets) in gelijke stukken. Leg een stukje vis in het midden, samen met je smaakmakers (fijngesneden groentjes of stukjes aardappel, kruiden, citroen, peper, zout…). Voeg een scheutje witte wijn toe voor nog meer smaak.
- Vouw daarna de randen van de papillot goed dicht (laat bovenaan voldoende plaats om te stomen). Zo blijft de stoom binnenin.
- Leg de vispapillotten in een ovenschaal of bakplaat en laat ze 15 à 20 minuten garen, volgens de dikte en grootte van het stukje vis. Gebruik 1 papillote om de gaarheid te controleren.