Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Deeg
Laat de boter op kamertemperatuur zacht worden.
Kneed met je handen de boter met de bloem, suiker en het ei tot een stevig deeg.
Rol het deeg 2 mm dik rond uit op een bebloemd werkvlak.
Leg het in een met bakpapier beklede taartvorm en druk goed aan tegen de bodem en de randen. Snijd het teveel aan deeg over de randen af met een mes.
Prik gaatjes in de bodem met een vork, leg bakpapier op het deeg, vul met bakbonen of -parels en bak de taartbodem ±20 minuten af op 175°C.
Verwijder de parels en het bakpapier en bak nog eens 20 minuten verder. Laat afkoelen.
Verwarm de jam met 1 el water in de microgolfoven en strijk de taartbodem hiermee in.
Vulling
Meng de eierdooiers met de suiker tot een luchtige massa (en ruban).
Meng de maïzena met een klein scheutje melk in een kop. Voeg toe aan het eimengsel. Roer goed om.
Breng de rest van de melk met het vanillestokje en vanillemerg tot net tegen het kookpunt. Haal het vanillestokje uit de melk.
Giet, de melk, al roerend in een dun straaltje bij het eimengsel en laat indikken. Laat afkoelen en roer regelmatig om.
Roer er de opgeklopte slagroom doorheen en verdeel over de taartbodem.
Appelroosjes
Was de appels, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis.
Snijd de appels in dunne halve maantjes. Hiervoor kan je een mandoline gebruiken. Hoe dunner hoe beter, zo kan je de roosjes gemakkelijker oprollen.
Besprenkel de appelschijfjes licht met limoensap om verkleuring tegen te gaan, en verzamel ze in een diep bord.
Neem een steelpan en voeg de suiker, de boter en het sinaasappelsap toe. Verwarm tot alle ingrediënten versmolten zijn en giet over de appelschijfjes. Laat minstens 10 minuten weken en giet daarna de appels af in een vergiet.
Afwerking
Rol nu met deze plakjes roosjes. Om de roosjes te vormen neem je een maantje tussen de vingers en rol je hem op. Hier rol je losjes opnieuw een appelplakje omheen, zo blijf je doorgaan tot je volledige taart is gevuld met appelroosjes.
Zet de grill van de oven aan en zet de taart, een 10-tal minuten, onderaan in de oven.
Laat afkoelen en klaar.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.