Bereiding
Klassieke passata
Spoel de tomaten en snijd in grove stukken.
Verwijder de pitjes uit de chilipeper en hak fijn.
Snipper de uien en de look fijn.
Stoof de uien samen met de look glazig in een ruime kookpot. Voeg het chilipepertje en tomaten toe, kruid met peper en zout. Voeg eventueel een scheutje water toe en laat alles ongeveer 30 minuten sudderen.
Roerzeef de tomaten boven een kom, de zaadjes en velletjes die achterblijven in de zeef of passevite gooi je weg. Meng er vervolgens de gehakte verse kruiden onder.
Bewaar de passata in gesteriliseerde bokalen of flessen. Passata is de ideale basis voor spaghettisaus of tomatensoep. Zet de passata op een donkere plek, de voorraadkast bijvoorbeeld. Daar blijft ze nog 3 maanden goed.
Passata uit de oven
Verwarm de oven voor op 200°C
Vul een ruime ovenschaal met de stukken tomaten, met hun snijkant naar boven. Leg ze niet te dicht tegen elkaar, zo kan het vocht tussen de tomatenstukjes inkoken tot een zoete jus. Strooi nu de gesnipperde ui, look en het chilipepertje over de tomaten. Kruid met peper en zout, en voeg een geut olijfolie toe.
Plaats +/- 60 minuten in de oven of tot de tomaten bijna zwarte randjes krijgen.
Roerzeef de tomaten boven een kom, de zaadjes en velletjes die achterblijven in de zeef of passevite gooi je weg. Meng er vervolgens de gehakte verse kruiden onder.
Bewaar de passata in gesteriliseerde bokalen of flessen. Passata is de ideale basis voor spaghettisaus of tomatensoep. Zet de passata op een donkere plek, de voorraadkast bijvoorbeeld. Daar blijft ze nog 3 maanden goed.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.