Het geheim van een makkelijke marinade
Marineren is een manier om je vlees of vis extra smaak te geven. Je legt je stukje vlees, kip, konijn of vis in een kruidige vloeistof zodat het het aroma zou overnemen. De marinade geeft je stukje niet enkel meer smaak, maar zal het ook heerlijk mals maken.
De 3 basisingrediënten van een simpele marinade
Marineren, marineren… wie zijn best doet zal het leren. Houd deze 3 basisingrediënten en verhoudingen in je achterhoofd en je marinade kan niet mislukken.
- 1 deel zuur ingrediënt
Het zuur zal het vlees mals maken zodat het de smaakmakers optimaal kan opnemen. Mogelijke zure ingrediënten zijn azijn, wijn, sherry, citroensap, yoghurt en zelfs karnemelk. - 1 deel vet ingrediënt
Het vette ingrediënt voorkomt dat je vlees uitdroogt. Denk aan olijfolie, notenolie, sesamolie, zonnebloemolie… - 1 of 2 delen smaakmakers
De smaakmakers zorgen er voor dat je van gewoontjes naar WAUW gaat. Denk aan gedroogde of verse kruiden, ajuin, look, mosterd, sojasaus, suiker, honing, gember en zout. Wie het graag wat pittiger heeft, kan wat gedroogde of verse chilipepers toevoegen aan de marinade.
Hoelang moet je vlees marineren?
De vuistregel is: hoe dunner een stukje vlees is, hoe minder lang je het moet laten marineren. Ook als je marinade sterk smakende ingrediënten bevat, kunnen deze te dominant worden. Zuurhoudende ingrediënten kunnen je vlees of vis te papperig of net te droog maken, als je ze te lang laat marineren. Houd deze richttijden in je achterhoofd en alles komt goed.
- 15 – 30 minuten: kleinere etenswaren zoals zeevruchten en visfilets
- 1 – 3 uur: dun gesneden vlees (zonder bot) zoals kipfilet, biefstuk of varkensfilet
- 2 – 6 uur: grote stukken vlees met of zonder bot zoals hele kip, rosbief, lamsbout…
Probeerde jij een van onze marinades? Of heb je nog tips of recepten die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!