Stoemp! Deze groentjes zitten echt in de puree
Om stoemp te maken hoef je geen natuurtalent in de keuken te zijn. Bovendien gaat stoemp mooi mee met de seizoenen en kan je dus het hele jaar door van dit lekkere gerecht genieten. Zoek je een recept voor stoemp of vraag je je af welke soorten stoemp er allemaal zijn? Lees dan snel verder.
Geen stoemp zonder groenten
Van de klassieke wortelstoemp tot stoemp met spruiten en oesterzwammen, variëren kan à volonté!
- Qua verhouding kies je best voor 1/3de aardappelen en 2/3de groenten.
- Er bestaan heel wat verschillende soorten stoemp. Liggen er nog restjes pompoen in de koelkast of de diepvries? Enkele stengels prei of misschien wat witte kool? Stoemp is perfect om restjes te verwerken.
- Vergeten groenten zijn hot! En ideaal voor een bord stoemp. Knolselder, pastinaak, aardpeer, warmoes, postelein, savooikool… noem maar op. Met deze groenten kan je superlekkere stoemp maken. Combineer verschillende groenten gerust in één stamppot.
- Voor extra smaak voeg je tijdens het koken van de groenten een kruidentuiltje met laurierblaadjes en een paar takjes tijm toe.
Tips voor de patatjes
- Stoemp maken doe je best met bloemige aardappelen. Deze bevatten meer zetmeel dan vastkokende aardappelen en vallen makkelijker uiteen tijdens het koken.
- Snijd de aardappelen in stukken van dezelfde grootte zodat ze gelijk garen. Leg de aardappelen ook pas in het water wanneer het al kookt. Zo blijven de vitamines beter behouden.
- Na het afgieten plet je de aardappelen met een aardappelstamper. Plet ze niet te fijn maar houd nog wat grotere stukken over voor een klassieke stoemp. Voeg een scheutje (warme) melk en een klontje boter toe om de stoemp extra smeuïg te maken.
Stoemp maken met extraatjes
- De klassieke stoemp kruid je af met peper, zout en nootmuskaat. Voor extra pit kan je hem ook afwerken met geraspte gember, chili of een lepeltje mosterd.
- Gebakken spekjes maken een stoemp helemaal af. Maar met die ‘finishing touch’ kan je ook experimenteren. Stukjes hazelnoot of walnoot geven bijvoorbeeld een heerlijk beet aan de stoemp.
- Voor een krokant laagje kan je geraspte kaas, zoals Père Joseph, over de stoemp strooien en alles een paar minuten onder de grill zetten. Lekker!
- Stoemp is pure comfort food tijdens de winter, maar je kan ook zomerse stoemp maken. Voeg bijvoorbeeld ringetjes lente-ui of stukjes zongedroogde tomaten toe.
Tip: koken met hoeve- of bioproducten?
Van alle ingrediënten die in de bovenstaande recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Biologische vis is minder makkelijk te vinden. Het is geen wilde vis, maar vis die in specifieke en gecontroleerde omstandigheden gekweekt wordt. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.
Ga je zelf een gerecht met stoemp maken? Laat het ons dan zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!