Hoe je van savooikool een echte smaakbom maakt
Savooikool. De naam roept bij sommigen misschien een beeld op van saai bijgerecht… Onterecht, vinden wij. Met de juiste bereidingswijze transformeer je deze groente van bij ons van een onopvallende speler in een smaakbom.
Savooikool klaarmaken, dat kun je op meer manieren dan je denkt. We verzamelden hier weetjes, tips en de populairste savooikoolrecepten op onze website.
5 dingen om te onthouden over savooikool
- Savooikool maakt deel uit van de familie van de sluitkolen. Er bestaat een gele en een groene variant. Deze laatste is ook gekend als groene kool.
- Een verse savooikool herken je aan de donkergroene bladeren aan de buitenkant en een iets lichter groen hart. De buitenbladeren van een savooikool staan altijd wat losser van de kern. Het binnenste moet wel stevig en compact zijn.
- Om een savooi schoon te maken, verwijder je de harde buitenste bladeren. Was de kool zorgvuldig. Snijd de kool vervolgens door de helft en verwijder de harde kern. De manier van snijden is afhankelijk van het gerecht dat je wil bereiden. Voor stomen of koken kan je de kool in grove stukken snijden, terwijl voor roerbakgerechten dunne reepjes meer geschikt zijn. Een mandoline is hierbij een handig hulpmiddel om dunne en gelijkmatige reepjes te creëren. Voor warme bereidingen reken je 250 tot 300 gram per persoon. Voor een salade is 75 tot 100 gram per persoon ruim voldoende.
- Kolen, zoals savooikool, bevatten van nature weinig calorieën. Daarnaast is deze groente rijk aan voedingsvezels en vitamine C.
- Bewaar savooi zo luchtig mogelijk. Je kunt ze makkelijk een week bewaren op een koele plaats. Aangesneden kolen bewaar je in een afgesloten potje in de koelkast. Vind hier nog meer bewaartips.
Van stomen en koken…
Stomen is een gezonde en snelle manier om savooikool klaar te maken. Plaats de gesneden kool in een stoommandje boven een pan met kokend water of gebruik een stoomoven. Stoom de kool 8 à 12 minuten, afhankelijk van de dikte van de stukken en de gewenste beet. Test met een vork of de kool gaar is. Ze moet zacht zijn, maar nog steeds een lichte beet behouden.
Savooikool koken in water met een snufje zout is een klassieke, maar vaak onderschatte methode. Voeg een scheutje melk toe aan het kookwater om de kool milder van smaak te maken en de kleur te verbeteren. Kook de kool tot ze gaar is, ongeveer 10 à 15 minuten, afhankelijk van de dikte van de stukken. Giet de kool af en laat even uitlekken.
…tot wokken en bakken in de oven
Wokken: dun gesneden savooikoolreepjes roerbakken met knoflook, gember, chili en sojasaus levert een heerlijk Aziatisch geïnspireerd gerecht op. Voeg andere groenten zoals champignons en paprika toe voor extra smaak en kleur.
Bakken in de oven: savooi kan ook heerlijk gebakken worden in de oven. Besprenkel de kool met olijfolie, kruiden zoals tijm of rozemarijn, en een beetje zout en peper. Bak de kool in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius tot ze goudbruin en knapperig is.
In een stamppot is deze groente een klassieke toevoeging, vaak in combinatie met aardappelen en worst. De nootachtige smaak van de kool past perfect bij de aardse smaken van de andere ingrediënten.
Tip: savooikool kan een beetje bitter zijn. Gebruik kruiden en specerijen zoals knoflook, gember, tijm, rozemarijn, komijn of kerrie om de smaak te versterken en de bitterheid te neutraliseren.
Savooikoolrecepten die je smaakpapillen verrassen
Denk jij bij savooi meteen aan savooikool met spek of gevulde savooikool? Lekker, maar ook onderstaande bereidingen verdienen een plaats op jouw favorietenlijstje.
Gestoofde savooikool
Savooikool in de oven
Savooikool in salades
Tip: als je savooikool wilt gebruiken in salades of als onderdeel van een koude schotel kun je ze eerst even blancheren. Dus kort koken in water en vervolgens laten schrikken in ijswater, om de heldergroene kleur en knapperige textuur van de kool te behouden.
Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een boer in jouw buurt? Je vindt hier alle verkooppunten.
Wat zijn jouw favoriete recepten met savooikool?
Of probeerde je een gerecht met savooikool vanop onze website? Laat het ons weten via Facebook, X of Instagram met #lekkervanbijons of tag ons bij je bericht. We zijn benieuwd naar jouw creaties!
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!