Fileren van steenbolk
- snijd met de punt van het mes net boven de graat het vel door
- snijd vervolgens langs de graat tot op de middengraat
- zet het mes over de middengraat en snijd voorzichtig in
- snijd naar de staart toe, maar nog niet volledig door
- laat de filet er nog op liggen en draai de vis om
- snijd opnieuw het vel in
- snijd opnieuw tot op de middengraat
- steek door naar de staart toe
- maak een mooie draaibeweging rond de kop om zo weinig mogelijk visvlees te verliezen
- snijd de eerste filet er af
- herhaal de handeling voor de andere filet
de filets opkuisen en ontgraten
- verwijder de buikgraatjes door tegen de graten omhoog te snijden
- gebruik een pincet om de resterende graatjes te verwijderen
- houd een kommetje water bij de hand om properder te kunnen werken
- maak je vingertoppen nat om makkelijk te voelen of alle graatjes werden verwijderd
- laat het vel op de filet, dat is dun en kan mooi krokant gebakken worden