Vliegensvlug de lekkerste vogelnestjes maken
Vogelnestjes zijn zo’n typisch gerecht waar iedereen dol op was als kind. En deze gehaktballen met een eitje in zijn hun populariteit nog niet verloren, integendeel! Wedden dat iedereen zal smullen als je zelfgemaakte vogelnestjes op tafel zet? Met ons recept maak jij vliegensvlug de beste vogelnestjes.
Het recept voor vogelnestjes
Vind hier ons recept voor vogelnestjes in tomatensaus met aardappelpuree.
- Om 4 vogelnestjes te maken heb je 4 hardgekookte eieren nodig, ongeveer 600 g gemengd gehakt, 1 eierdooier en 6 eetlepels paneermeel.
- Begin met de eieren gedurende 10 minuten te koken. Komen ze uit de koelkast? Laat de eieren dan eerst een half uurtje op kamertemperatuur komen. Na het koken laat je de eieren schrikken onder koud water, zo kan je ze makkelijker pellen.
- Meng het gehakt met de eierdooier en het paneermeel, en kruid het geheel af met peper en zout. Pak de gepelde eieren in met het gehakt tot je stevige vogelnestjes hebt. Daarna zet je de vogelnestjes in de oven of gebruik je de friteuse.
Vogelnestjes maken in de oven of in de friteuse?
Ga je de vogelnestjes frituren, bak ze dan eerst mooi goudbruin in een pan met een beetje boter. Dompel ze daarna onder in hete frituurolie van 170° tot ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Heb je geen friteuse? Geen probleem, je kan ook vogelnestjes in de oven maken. Bak ze eerst mooi bruin in de pan, leg ze daarna in een ovenschotel en laat de vogelnestjes nog zo’n 30 minuten garen in een oven van 180°.
De vogelnestjes bakken in de pan is uiteraard ook een optie. Reken hier op zo'n 20 minuten bereidingstijd. Prik even in het gehakt met een prikker om na te gaan of het helemaal gaar is. Als er geen vleesrestjes aan de prikker kleven, dan zijn de vogelnestjes gaar.
Dit kan je bij de vogelnestjes maken
Vogelnestjes zijn superlekker, zeker als je ze serveert met:
Tomatensaus
Vogelnestjes in tomatensaus zijn echt een match made in heaven! Ga je trouwens zelf tomatensaus maken, dan hoef je de tomaten helemaal niet te pellen. Je vindt de schil namelijk amper terug in de saus én ze zit boordevol smaak.
Verse frietjes
Zelfgemaakte frietjes vallen altijd in de smaak. Als je rekening houdt met deze tips, krijg je gegarandeerd krokante frieten:
-
Snijd de geschilde aardappelen in de gewenste dikte, de ene heeft graag dikke, de andere heeft liever heel fijne frietjes. Spoel de rauwe frietjes en dep ze goed droog met een keukendoek. Bak de frieten eerst op 160° C, maar laat ze niet kleuren. Laat de frieten dan goed afkoelen en uitlekken op een velletje keukenpapier.
- Verhoog de temperatuur van het frietvet tot 175° C. Hierin frituur je de frietjes knapperig en goudgeel.
Geen zin in al dat werk? Er is vast en zeker wel een frituur in de buurt met lekkere frietjes.
Puree
Tot slot smaakt ook een zelfgemaakte puree overheerlijk bij vogelnestjes. Wil je weten hoe je de allerbeste puree maakt? Neem dan zeker een kijkje op onze pagina 'puree maken als een pro doe je zo'.
Tip: koken met bio- of hoeveproducten
Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij je ingrediënten graag recht van bij de boer? Van hoevewinkels, automaten tot boerenmarkten: er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.
Wanneer ga jij nog eens vogelnestjes maken?
Maak jij alleen vogelnestjes voor speciale gelegenheden? Of tover je dit gerecht wel vaker op tafel? Vertel het ons op Facebook of Twitter, of zeg het met een smakelijke foto via Instagram. Vergeet #lekkervanbijons niet!
Blijf op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.