Is melk gezond?
Melk en melkproducten (yoghurt, kaas) zorgen ervoor dat je heel wat belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Niet alleen calcium, maar ook eiwitten, kalium, jodium en de vitaminen B2 en B12. De voedingsstoffen die van nature in melk en melkproducten zitten, lijken bovendien te werken als een team: uit onderzoeken naar de gezondheidseffecten van melk en melkproducten blijkt dat ze samen andere en meer gunstige gezondheidseffecten hebben dan elk afzonderlijk.
Melk en melkproducten kunnen bijdragen tot een volwaardige voeding die de gezondheid bevordert. Dat is recent bevestigd in de nieuwe voedingsaanbevelingen voor volwassenen van de Hoge Gezondheidsraad die adviseert om dagelijks tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten te gebruiken. Ook de voedingsdriehoek, het Vlaamse voedingsvoorlichtingsmodel van Gezond Leven, geeft aan dat zuivel een belangrijke plaats heeft in een gezonde en duurzame voeding.
Natuurlijk kan je ook gezond eten zonder zuivel, maar dan moet je wel op zoek naar verschillende alternatieven om voldoende van alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen die van nature in zuivel zitten. En dat is vaak minder evident dan men laat uitschijnen.
Referenties:
- Voedingsdriehoek. Vlaams Instituut Gezond Leven.
- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284.
- Verordening (EU) Nr. 1924/2006 van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen en Verordening (EU) Nr. 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten
- Lebacq T. Melk- en calciumverrijkte sojaproducten. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016
- Kongerslev Thorning T. et al. Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps. Am J Clin Nutr 2017; 105 (5): 1033-1045