Ken je klassiekers: waarom we zo goed zijn in stoofpotjes
Het idee alleen al doet ons watertanden: een klassieke stoverij, Gentse waterzooi of konijn met pruimen... Als je de tijd neemt om een stoofpotje rustig te laten sudderen, word je beloond met een heerlijk gerecht. Ontdek hier waarom wij Belgen zo goed zijn in het maken van stoofgerechten.
Gentse waterzooi: een stoofpotje met kip (of vis?)
Wist je dat waterzooi zijn oorsprong kent in de Middeleeuwen? Nu zijn we vooral vertrouwd met waterzooi van kip, maar oorspronkelijk werd het gerecht bereid met vis uit de Gentse wateren.
Eind negentiende eeuw kwam de industrialisering op gang. In en rond Gent werden er steeds meer fabrieken gebouwd. Dat bracht heel wat afval en vervuiling van de kanalen met zich mee. De vispopulatie slonk en vis kopen was te duur. Daarom stapte men over op kip, een goedkoper alternatief. Een slimme zet, want het gerecht boette niet aan smaak in.
Daarom eten we konijn met pruimen
Wist je dat konijn een diersoort is die vroeger niet voorkwam in onze streken? Wie hier konijnen verspreidde, weten we niet. Sommige bronnen spreken van de Romeinen, volgens andere bronnen waren het middeleeuwse monniken die in hun kloosters konijnen kweekten.
Een ding is zeker. Konijn met pruimen is een eeuwenoud recept. Het dateert uit de middeleeuwen, toen zuurzoete combinaties op het favorietenlijstje stonden. Konijn was toen nog iets voor de elite. Dat veranderde pas in de eerste helft van de twintigste eeuw. Konijn werd een belangrijke bron van vlees voor de armere bevolking. Rundvlees was voor velen onbetaalbaar. Konijnen konden makkelijk gehouden worden en gevoederd met gras en groentenafval. Dit verklaart waarom konijnenvlees een belangrijke plaats veroverde op het menu van een gemiddeld Belgisch gezin.
Konijn klaarmaken is moeilijk, zeg je? Met ons recept kan zelfs de grootste keukenkluns konijn met pruimen klaarmaken.
Een stoofpotje met rundvlees: nóg lekkerder met bier van hier
Stoven is een van de oudste manieren om voedsel klaar te maken. Dat een stoofpotje met rundvlees een klassieker is geworden, is geen toeval. Nu kan je vers vlees makkelijk enkele dagen bewaren in de koelkast of invriezen, vroeger was dat niet het geval. Varkensvlees werd bijvoorbeeld gepekeld of gedroogd om langer te bewaren. Rundvlees is minder lang houdbaar en werd vooral verwerkt in stoofgerechten.
Stoofvlees heeft zijn succes te danken aan de combinatie van smaken en aan ons rijk bierpatrimonium. Met een uitgebreide keuze aan biersoorten kon de Belg naar hartenlust experimenteren en koken met bier. Zo ontstonden er tal van manieren om stoofvlees te maken. Met ons basisrecept met rundvlees kan je volop variëren. Ook met varkens- en kalfsvlees maak je overheerlijke stoofpotjes.
Tip: koken met bio- of hoeveproducten?
Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.
Probeerde je een van onze stoofpotjes?
Of ken je nog recepten of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.