Boter

Boter wordt gemaakt van melk. Het bevat ongeveer 82% vet. Halfvolle boter bevat minder vet. Aan gezouten boter wordt zout toegevoegd.

Wist je dat de uitspraak ‘met zijn gat in de boter gevallen zijn’ betekent dat je goed terecht bent gekomen?

Kwaliteit

De basis van boter is melk.  Melk van eigen bodem voldoet aan de kwaliteitseisen van IKM. IKM staat voor Integrale Kwaliteitszorg Melk. Dat wil zeggen dat de kwaliteit van de melk in elke fase, van productie tot transport, gewaarborgd wordt. Niet alleen hygiëne en veiligheid komen hier aan bod, maar ook dierenwelzijn en milieu.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de strikte kwaliteitsnormen van het Federaal Agentschap van de veiligheid van de voedselketen (FAVV) waaraan melkproducenten en -verwerkers moeten voldoen.

Bereiding

Boter smaakt heerlijk op de boterham, maar is ook uitstekend om bijvoorbeeld te gebruiken bij het braden van vlees en vis, bij het stoven van groenten of het bakken van aardappelen.

Tip voor het bakken van een heerlijke steak: laat de pan heet worden en smelt dan een klontje boter in de pan. Wacht tot het schuim is weggetrokken voor je de steak in de pan legt. Gebruik die tijd om de steak te kruiden.

Voedingsinformatie

Boter is rijk aan vitamine A en een bron van vitamine D. Boter bevat echter ook veel vet - en dus ook veel calorieën - en verzadigd vet. Vandaar dat we er altijd zuinig mee moeten omspringen.

Bewaring

Volg het bewaaradvies op de verpakking en hou de houdbaarheidsdatum in het oog zolang de verpakking gesloten is. Zodra je de verpakking hebt opengemaakt blijft boter ongeveer 1 maand goed in de koelkast. Boter die zuur smaakt en ruikt of donker verkleurd is, is ranzig en dus niet meer goed.