Plattekaas
Plattekaas is een soort verse kaas. Het is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Daarna wordt er een stremsel toegevoegd om de melk te laten indikken. De melk lekt vervolgens uit, waarna een smeuïge verse kaas overblijft.
Wist je dat plattekaas eigenlijk bijna hetzelfde is als kwark? Kwark is iets grover van structuur dan plattekaas, maar de smaak is hetzelfde.
Kwaliteit
De basis van plattekaas is melk. Melk van eigen bodem voldoet aan de kwaliteitseisen van IKM. IKM staat voor Integrale Kwaliteitszorg Melk. Dat wil zeggen dat de kwaliteit van de melk in elke fase, van productie tot transport, gewaarborgd wordt. Niet alleen hygiëne en veiligheid komen hier aan bod, maar ook dierenwelzijn en milieu.
Daarnaast zijn er natuurlijk ook de strikte kwaliteitsnormen van het Federaal Agentschap van de veiligheid van de voedselketen (FAVV) waaraan melkproducenten en -verwerkers moeten voldoen.
Bereiding
Plattekaas is een dankbaar product in de keuken. Je kan het gewoon zo als ontbijt of tussendoortje eten of verwerken in bereidingen en desserts.
Voedingsinformatie
Plattekaas is rijk aan eiwitten en een bron van calcium en vitamine B12. Het bevat minder vet en zout dan de meeste harde kazen. Geef de voorkeur aan plattekaas zonder toegevoegde suiker. Breng het liever zelf verder op smaak met bijvoorbeeld vers fruit.
Bewaring
Volg het bewaaradvies op de verpakking en hou de houdbaarheidsdatum in het oog zolang de verpakking gesloten is. Zodra je de verpakking hebt opengemaakt blijft plattekaas ongeveer een week goed in de koelkast. Plattekaas die zuur ruikt en klontert, is niet meer goed.