Duurzame melk
Duurzaamheid: een topic dat hoog op de agenda staat, ook als het over consumptie en productie van voeding gaat. Voor een goede benadering van duurzaamheid, is het belangrijk om naast de milieu-impact ook andere factoren zoals bijvoorbeeld de lokale economie, een correcte en betaalbare prijs en de voedingswaarde van een product in rekening te brengen.
Ook in de zuivelsector is verduurzaming een belangrijke uitdaging. De sector heeft namelijk alle troeven in handen om bij te dragen aan een gezonde en duurzame voeding. Het gaat daarbij vooral om het potentieel van grasland en landbouwbodems om zo een aanzienlijk deel van de CO2 uit de lucht te halen. Bovendien leveren producenten vandaag diverse inspanningen om het productieproces verder te verduurzamen, met respect voor het dier. Geïnteresseerd? We beantwoorden hieronder de meest voorkomende vragen omtrent zuivel en duurzaamheid.
Veelgestelde vragen
Zuivel & het milieu:
- Is melk duurzaam?
- Is de zuivelsector een verantwoordelijke verbruiker van energie?
- Is de zuivelsector een verantwoordelijke verbruiker van water?
- Voeder voor melkkoeien, hoe zit dat precies? En wat is de impact op het milieu?
- Hoe zit het met het grasland waarop koeien grazen?
Zuivel & dierenwelzijn:
- Dierenwelzijn en zuivel, hoe zit dat juist?
- In welke stallen zitten de koeien?
- Horen koeien niet thuis in de wei?
- Steeds minder koeien produceren meer melk dan ooit tevoren. Is dit niet ongezond voor de koe?
- Is het niet ongezond dat koeien elk jaar bezwangerd worden?
- Waarom worden kalveren gescheiden van hun moeder?
- Wat gebeurt er met de mannelijke kalveren?
- Waar is de stier op de melkveehouderij?
- Koemelk is toch voor kalfjes en niet voor de mens?
- Worden er veel antibiotica gebruikt in de zuivelsector?