Bitterballen met duivelse dip
Zelfgemaakte bitterballen zijn altijd een schot in de roos bij een feestje. Deze variant is gevuld met sappig draadjesvlees en geserveerd met een duivelse dip van sriracha, mosterd en honing. Of het nu voor een borrel is of een avondje voor de tv, met deze snack zit je altijd goed!
Bereiding
Voor de bouillon
Zet een grote pot op het vuur met het varkensvlees, 2 bouillonblokjes en voeg water toe tot het geheel onder staat.
Laat de bouillon 2 u sudderen op een laag vuur met het deksel erop.
Zeef de bouillon en houd de bouillon en het vlees apart. Laat afkoelen.
Schep al roerend, op deze manier neem je weinig vet mee, 250 ml bouillon op met een maatbeker.
Verwijder het vlees van het been zodat je alleen 400 g vlees overhoudt.
Snijd het vlees fijn.
Voor de bitterballen
Week 2 blaadjes gelatine in koud water.
Maak de roux: smelt hiervoor de boter, roer de bloem eronder en bak even droog. Blus de roux met de opzij gehouden bouillon (250 ml).
Klop stevig door tot je een gebonden saus hebt. Laat kort doorkoken op een laag vuurtje.
Voeg het fijngesneden vlees toe samen de gemalen kaas en tomatenpuree. Meng grondig.
Neem de geweekte gelatineblaadjes uit het water en knijp goed uit. Meng ze onder de vulling en breng op smaak met peper en zout. Haal het geheel van het vuur.
Roer er 2 volledige eieren en de dragonazijn onder en giet in een (glazen) ovenschaal met boterpapier.
Laat minstens 2 u afkoelen en opstijven.
Haal het bitterballenvlees uit de schotel en snijd in blokjes van 3 cm.
Zet kommetjes klaar, één met bloem en maiszetmeel, een tweede met eiwit en een derde met paneermeel.
Draai de blokjes vlees tot balletjes en leg ze in het bakje met bloem.
Omwentel ze tot ze gelijkmatig bedekt zijn met bloem en leg ze in het kommetje met eiwit.
Lepel wat eiwit over de balletjes zodat ze volledig onder het eiwit zitten en leg ze vervolgens in het derde kommetje met paneermeel. Rol nog even verder zodat het mooie ronde balletjes zijn.
Bestrooi een bord met wat extra paneermeel en schik er de gedraaide balletjes op.
Plaats de balletjes nog even in de koelkast zodat ze goed opgesteven zijn.
Voor de duivelse dip
Meng de yoghurt met de mosterd, honing en de sriracha. Snipper enkele takjes platte peterselie fijn en meng eronder.
Afwerking
Verwarm de friteuse voor op 180 °C.
Bak de balletjes 4 minuten en leg de bitterballen daarna op een vel keukenpapier.
Serveer een schaal balletjes met het sausje erbij en werk af met enkele plukjes verse kervel.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.