Chocoladecake met sausje van roodbruin bier
Deze cake is gemaakt met amandelmeel in plaats van bloem waardoor de cake langer mals blijft. Dé smaakmaker van het bijhorende sausje is Rodenbach, een roodbruin bier en tevens een erkend traditioneel streekproduct. Tip: mix de saus net voor het serveren gedurende 30 seconden; zo wordt ze extra luchtig.
- springvorm van 1,7l
Bereiding
Verhit het bier in een pan en roer er de suiker door.
Laat even koken, roer er de sinaasappelschil door, verwijder van het vuur en laat volledig afkoelen.
Vet een cakevorm in en bestrooi met bloem. Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop in één kom de 6 dooiers luchtig met 100 g van de kandijsuiker gedurende 3 minuten.
Klop in een andere propere kom de eiwitten tot zachte pieken.
Laat de mixer draaien en voeg er lepel per lepel de resterende 40 g kandijsuiker aan de eiwitten toe.
Laat de mixer nog even draaien tot de meringue stevig en glanzend is.
Roer de gesmolten chocolade samen met de Rodenbach en het amandelbloem door de eierdooiers.
Spatel er voorzichtig de eiwitten door en giet in de cakevorm.
Bak de cake mooi bruin en gaar in de oven gedurende 1 uur.
Prik even in de cake met een satéprikker. Kleeft er nog deeg aan? Zet hem dan even terug in de oven.
Laat de cake even afkoelen in de vorm, haal dan uit de vorm en laat op een rooster volledig afkoelen.
Meng hiervoor de afgekoelde siroop met de room en de zure room tot een glad geheel met een klopper of in een blender. Bewaar in de ijskast tot net voor het serveren.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.