Bereiding
Maak eerst de bouillon
Snijd de wortel, prei en selder in grove stukken. Pel de sjalot en halveer. Pel de knoflook.
Doe de vleesribben, wortel, selder, prei, knoflook, tijm, laurier en kruidnagel in een kookpot en voeg water toe tot alles net onder staat. Breng aan de kook en laat op een laag vuur 2 uur koken. Kruid met peper en voldoende zout.
Maak intussen het deeg voor de dumplings
Meng de bloem met het water en het zout met een vork en kneed alles tot een vast deeg.
Laat minstens één uur rusten in plastic folie op kamertemperatuur.
Tip: Geen zin om écht alles zelf te maken? Je kan ook kant-en-klare dumpling- of gyozavellen gebruiken.
Maak de vulling
Pel en snipper de sjalot fijn. Pel en pers de knoflook. Snijd de boschampignons in fijne reepjes.
Snijd de plakjes spek in heel fijne reepjes.
Verhit een scheutje olijfolie en stoof de ui zacht. Voeg de spekreepjes, knoflook en champignons toe en bak gaar en licht goudbruin. Kruid met peper en zout.
Haal het vlees van de vleesribben en voeg 100 g (per 4 personen) fijngesneden vlees toe aan de vulling.
Maak de dumplings
Maak een rol van het deeg en snijd er stukjes af ter grootte van een koffielepel (ongeveer 15 g). Maak er vervolgens bolletjes van.
Bestrooi je werkblad met maïszetmeel en rol de bolletjes heel dun uit met een deegrol tot ongeveer een diameter van 10 tot 12 cm.
Bestrooi ze met voldoende maïszetmeel om ze op elkaar te stapelen. Je kunt ook een uitsteekvorm gebruiken indien je ze perfect rond wil.
Neem 3 vellen per persoon en houd deze vellen apart, bewaar de overige eventueel in de diepvries.
Leg in het midden van een rondje deeg een volle koffielepel champignonmengeling. Wrijf de randen in met water en vouw ze met duim en wijsvinger tot dumplings of halve maantjes.
Bewaar in de koelkast. Deze voorbereidingen kun je ook perfect een dag op voorhand doen.
Afwerken
Kort voor het serveren verhit je een scheut olijfolie in een koekenpan. Leg hierin de dumplings met de plooitjes naar boven. Bak 1 minuut aan.
Voeg bouillon van de vleesribben toe tot de dumplings ongeveer 1 cm in de bouillon staan. Dek af met een deksel en laat 3 tot 5 minuten garen. Controleer af en toe of het deeg gaar is. Voeg indien nodig af en toe een scheutje bouillon toe.
Als het deeg gaar is, serveer je de dumplings met een beetje vocht uit de pan. Warm overgebleven vulling op en serveer bij de dumplings.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.