Bereiding
1 dag op voorhand
Doe de kikkererwten en tuinbonen apart in een grote kom met veel water en laat zo’n 12 u weken.
De dag zelf
Giet het water af en kook de kikkererwten en de tuinbonen apart gaar in een grote pot met gezouten water gedurende 30 minuten.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Was de aardappelen goed, snijd in de helft en doe ze in een ovenschaaltje. Besprenkel met olijfolie, duw er de gekneusde teentjes knoflook tussen, daarna de takjes tijm en rozemarijn. Kruid met peper en zout.
Rooster de aardappelen gaar in de oven gedurende 30 à 40 minuten, afhankelijk van de grootte.
Giet de bonen en kikkererwten af. Mix de helft in de keukenrobot tot een grove puree.
Voeg alle kruiden toe: fijngesnipperde platte peterselie en koriander, cayennepeper, komijn, koriander, Libanese kruiden, kardemom, kaneel, gember, nootmuskaat en zout.
Kruid met peper en zout en voeg de fijngesnipperde lente-uitjes en knoflook toe. Mix opnieuw goed.
Doe er op het einde de resterende kikkererwten en tuinbonen bij en mix nog een keer kort, zo behoud je nog een stevige structuur.
Meng vervolgens de bloem en het bakpoeder onder het beslag en voeg wat water toe zodat het mengsel bindt.
Laat het mengsel ongeveer 15 minuten rusten.
Maak het witloof schoon en verwijder het uiteinde. Snijd fijn.
Snipper de peterselie fijn.
Maak een vinaigrette van yoghurt, olijfolie, citroensap, peterselie, honing en mosterd.
Hussel het witloof onder de yoghurtvinaigrette. Plaats in de koelkast tot gebruik.
Warm de friteuse voor op 180°C
Rol balletjes van de falafel van ongeveer 4 cm doorsnede. Rol ze daarna in de sesamzaadjes.
Bak de balletjes krokant in de friteuse. Laat uitlekken op een vel keukenpapier.
Serveer de falafelballetjes met de witloofsalade en de geroosterde aardappeltjes.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.