

Bereiding
Maak het gehaktbrood
Pel de teentjes knoflook en snipper fijn. Bak ze glazig in wat olijfolie. Voeg ze bij het gehakt, samen met de eigelen en het paneermeel.
Hak de groene kruiden en noten fijn en meng met de andere ingrediënten onder het gehakt. Breng op smaak met peper en zout en meng goed om. Vorm een rond gehaktbroodje. Laat rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Neem de gehaktbal en wikkel het in een vel bladerdeeg. Vouw onderaan toe. Snijd mooie kerstfiguurtjes, ev. met behulp van uitsteekvormpjes, uit het andere vel en versier het broodje ermee. Klop het resterende eigeel los met scheutje water en bestrijk het bladerdeeg ermee.
Schik het gehaktbroodje in een ronde ovenschaal en bak gaar gedurende 45 à 60 minuten in de hete oven.
Maak ondertussen de puree
Schil de aardappelen en kook gaar in gezouten water gedurende 20 minuten.
Giet af en laat de gekookte aardappelen even drogen op het vuur. Plet de aardappelen en roer er de melk en boter door.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Voor het witloof
Zet een pan op het vuur met boter en laat smelten.
Maak het witloof schoon en snijd overlangs in de helft en verwijder het hartje. Bak in de warme pan met hete boter.
Giet er een scheutje water bij en kruid met peper en zout.
Bestrooi de laatste 5 minuten met een lepel suiker en laat karamelliseren. Rasp de zeste van de sinaasappelen en pers het sap over het witloof.
Afwerking
Werk het witloof af met de sinaasappelzeste en de veenbessencompote. Werk de aardappelpuree af met fijngesnipperde platte peterselie.
Serveer het gehaktbroodje met het witloof en de puree.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.