Bereiding
Verwarm de melk in een steelpannetje samen met de room en schraap het vanillemerg uit het stokje. Voeg samen met het stokje bij de melk.
Verwarm net niet tot aan het kookpunt.
Klop in een andere kom de dooiers los met de suiker. Deze hoef je niet schuimig/ruban te kloppen.
Klop het mengsel van room en melk al roerend, in een dun straaltje, bij de eidooiers. Laat 30 minuten afkoelen tot het meeste schuim is verdwenen.
Je kan het mengsel gerust een dag op voorhand maken. Dek de pot af en laat het een nachtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175°C
Maak de karamel. Meng de suiker samen met het water in een steelpan met dikke bodem, plaats op het kookvuur en wacht tot er kleine belletjes ontstaan. Roer dan goed tot je een lichtbruine karamel hebt.
Neem 4 ovenschaaltjes en giet er een bodempje karamel in. Giet hier het flanmengsel bovenop.
Plaats de schaaltjes in een diepe ovenschaal en vul die tot 3/4 van de rand van de flanvormpjes met kokend water. Plaats 30 minuten in de oven.
Laat afkoelen. Eet de flan karamel zo uit de kommetjes of keer ze om op een bordje.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.