Hamburger Potato buns
Laat je verrassen door onze potato buns. De aardappelen zorgen voor een heerlijke zachtheid en smaak. Maak het deeg de avond ervoor. Verdeel het deeg in porties na de eerste rijs en laat ze een nachtje een tweede maal rijzen in de koelkast. Zo hoef je de volgende dag enkel de buns nog te bakken tot luchtige broodjes.
Bereiding
Maak de buns
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in licht gezouten water gaar. Giet af en laat uitstomen.
Pureer de aardappelen met de boter en 50 ml water glad.
Meng de bloem met de suiker, het zout en de gist.
Voeg de aardappelpuree, de melk en de helft van de eieren toe en kneed tot een elastisch deeg. Vorm een bal van het deeg en leg het in een ingevette kom.
Dek af met een schone keukenhanddoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
Duw de lucht uit het deeg en verdeel het in 12 porties van ongeveer 100 g. Bol elke portie op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Dek opnieuw af en laat 1 uur rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
Tip: Of plaats een nachtje in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
Splits het andere ei, het eiwit gebruik je niet. Klop de dooier los met het water en bestrijk er de bolletjes mee. Bak de buns in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin. Laat daarna afkoelen.
Maak de hamburgers
Bak ondertussen de burgers langs beide kanten goudbruin en gaar. Leg een plakje kaas op de burger, zet het deksel op de pan en laat de kaas smelten.
Breng de mayonaise op smaak met het limoensap en de harissa. Trek de blaadjes los van de little gem en snijd de tomaat in plakjes.
Snijd 4 broodjes open. Bestrijk de onderkant met de mayonaise. Beleg met de burger, tomaat en little gem. Werk af met een plukje waterkers en eventueel nog wat pittige mayonaise.
Tip: De resterende broodjes kun je makkelijk invriezen. Gebruik hiervoor een diepvrieszakje. Zo blijven ze zeker 2 maanden goed.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.