Bereiding
1 dag op voorhand:
Zet de melk op het vuur. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg de peul en het merg toe aan de melk samen met de helft van de suiker. Zorg dat de melk net onder het kookpunt blijft.
Klop in de tussentijd de eidooiers en de rest van de suiker tot een dikke witte massa, = en ruban.
Voeg dan beetje bij beetje de warme melk toe aan het suiker-eimengsel terwijl je blijft kloppen. Doe nadien alles weer in de kookpot en warm zachtjes op, onder voortdurend roeren, tot onder het kookpunt. Het mengsel zal indikken en is klaar wanneer je met je vinger een streep kunt trekken op de achterkant van de houten lepel zonder dat deze terug toe loopt.
Haal de pan van het vuur en giet het mengsel in een schaal, bedek met plastic folie en druk zachtjes aan, zo komt er geen vel op. Laat volledig afkoelen.
Roer de room door het afgekoelde ijsmengsel en zet het mengsel een nachtje in de koelkast, zodat het goed koud is en de vanillesmaak extra naar voren komt.
De dag zelf:
Haal de vanillestokjes uit het mengsel en giet het vanillemengsel in de ijsmachine.
Verkruimel de spritskoeken en voeg ze samen met de blauwe bessen en braambessen toe aan de ijsmachine. Hou enkele bessen apart voor de afwerking.
Laat afdraaien tot ijs. Voeg na het afdraaien nog enkele volledige bessen toe.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.