Ingrediënten
Voor de chocoladebiscuit
Voor de springvorm
Voor het ijs
Voor het buitenste laagje
Voor de afwerking
- bakpapier
- paletmes
- Springvorm dia 20 cm
Bereiding
1 dag op voorhand
Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop hiervoor de eieren met de suiker en vanillesuiker tot een gladde witte massa.
Smelt de boter op een laag vuurtje, maar laat niet kleuren.
Meng de bloem met het cacaopoeder en het bakpoeder en zeef dit over het ei-suikermengsel. Giet er de boter bij en een snuifje grof zeezout, roer nogmaals goed tot een glad deeg.
Vet een springvorm in met boter en bestuif daarna met bloem, je kan hem ook bekleden met bakpapier.
Giet het beslag in de cakevorm en bak gaar in de voorverwarmde oven gedurende 50 à 60 minuten.
Check even of hij zeker gaar is, door er in het midden met een mespuntje of satéprikker in te prikken. Als er nog deeg aan kleeft, bak je hem best nog wat langer.
Haal de biscuit uit de oven, haal uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Snijd de biscuit horizontaal in 3 schijven. Probeer 3 gelijke diktes te snijden en plaats nog even in de koelkast of vriezer zodat de cake echt koud is.
Wanneer hij afgekoeld is, kan je starten met het samenstellen van je taart.
Bekleed een hoge springvorm met een vel bakpapier.
Leg 1 schijf van de biscuit in de vorm als bodem van de taart.
Neem een snijplank die in je vriezer past en bekleed met een vel vershoudfolie.
Schep een stuk of 4 kleine bollen van het karamelijs, leg op de snijplank en vries meteen terug in.
Draai de rest van het karamelijs door de mixer tot hij smeerbaar is. Besmeer een rijkelijke laag karamelijs op de biscuitbodem en plaats opnieuw in de vriezer zodat de taart hard wordt.
Doe nu hetzelfde met het chocolade-ijs, schep bolletjes, vries in en mix de rest kort.
Haal de taart uit de vriezer, leg er een tweede biscuitschijf op en besmeer met een dikke laag chocolade-ijs. Plaats opnieuw in de vriezer om hard te worden.
Doe hetzelfde met het vanille-ijs, schep bolletjes, vries in en mix de rest kort. Leg de laatste biscuitschijf op de taart en besmeer met het vanille-ijs. Plaats de taart opnieuw in de vriezer.
Op de dag zelf
Week de gelatine in lauw water. Knijp goed uit en los het op in 1 el heet water.
Klop de room met de vanillesuiker op. Giet er druppelsgewijs de opgeloste gelatine bij en klop verder op tot slagroomdikte.
Neem de taart uit de vriezer en leg op een mooie taartschaal die ook in de vriezer mag en kan. Besmeer met een paletmes de randen en de top rijkelijk met de opgeklopte room.
Schik nu de geschepte bolletjes ijs door elkaar bovenop de taart. Plaats nogmaals een uurtje in de vriezer.
Afwerking
Werk de taart af net voor het serveren met gecrushte koekjes.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.