Lamsbout op grootmoeders wijze
Voor lamsbout op grootmoeders wijze heb je wat geduld nodig, maar het sappige vlees is het wachten meer dan waard. Kies voor lamsvlees met het Pastorale-keurmerk. Je vindt hier de verkooppunten in Vlaanderen.
Bereiding
Verwarm de oven op 150°C.
Maak met een scherp mes enkele inkepingen in het vet van de lamsbout. Kruid met peper en zout.
Zet een grote pan op het vuur met wat boter. Schroei het vlees langs alle kanten dicht.
Leg het stuk vlees in een ovenschaal. Zet het vlees gedurende 60 minuten in de oven op 150° C.
Schil ondertussen de wortelen en snijd in staafjes.
Snijd de uien in stukken en snijd de knoflookbol horizontaal middendoor. Voeg deze toe aan de lamsbout samen met de wortelstaafjes, rozemarijn, tijm en overgiet met de bouillon.
Gaar nog 20 minuten in de oven. Overgiet de bout na 15 minuten met het braadvocht.
Haal de lamsbout uit de oven en laat minstens 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Verwijder intussen de lookteentjes uit de pan en blus het braadvocht met een klein scheutje citroensap.
Giet het braadjus door een zeef en roer de saus af met klontjes koude boter.
Snijd de lamsbout en serveer met de saus.
Tip: Dien op met gestoofde worteltjes en een aardappelgratin of -tortilla.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.