Lamskroon met pastinaakpuree en pompoen in de oven
Lamskroon is een stukje vlees dat thuishoort op de feesttafel. Serveer met pastinaakpuree en pompoen voor seizoensgebonden bijgerechten die jouw gerecht helemaal af maken.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de pompoen in blokjes en maak de wortelen schoon, verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
Strooi er de gedroogde tijm over, kruid met peper en zout en druppel er olijfolie over. Hussel goed onder elkaar. Leg er de halve bol look bij en zet 30 minuten in de oven.
Schep regelmatig om.
Snijd de champignons doormidden en voeg toe aan de groenten als ze bijna gaar zijn.
Pers de lookteentjes en meng met een scheut olijfolie, kruid met peper en zout. Besmeer er de lamskronen mee en bak in wat boter rondom bruin. Leg het vlees in een braadslee en zet 12 à 15 minuten in de oven.
Schil de pastinaken en aardappelen, snijd in gelijke stukken. Kook alles gaar in licht gezouten water. Voeg enkele takjes tijm toe bij het water.
Breng de porto aan de kook en laat voor de helft inkoken op een hoog vuur. Voeg de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Doe er enkele takjes tijm bij en laat nog eens 15 minuten inkoken tot de saus dikker wordt. Giet door een zeef en hou warm.
Giet de pastinaak met de aardappelen af, verwijder de tijmtakjes en stamp met een pureestamper fijn.
Hak de peterselie fijn.
Voeg een klont boter, peterselie, mosterd en zure room toe. Roer goed door elkaar. Breng op smaak met wat nootmuskaat, peper en zout.
Serveer het lamskroontje met de pastinaakpuree en de warme groenten. Geef er de portosaus bij. Werk af met extra takjes tijm.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.