Bereiding
voorbereiding
Verwijder de buitenste bladeren van het wiloof, snijd het bittere hart uit het witloof.
Kook het witloof in gezouten water tot het net beetgaar is.
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes, kook ze beetgaar gedurende 10 minuten in gezouten water.
Giet het witloof af en bewaar 250 ml kookvocht. Laat het witloof verder goed uitlekken.
Snijd het daarna in dunnere plakjes.
Laat de aardappelschijfjes uitlekken in een vergiet.
Maak de kaassaus
Smelt de boter en voeg de bloem toe, roer droog en voeg er dan al roerende het kookvocht van het witloof toe. Blijf roeren en voeg de melk toe.
Neem van het vuur en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Roer er 2/3 van beide soorten geraspte kaas door en roer tot een gladde saus.
Maak de ovenschotel
Verwarm de oven voor op 190°C.
Leg afwisselen witloof, aardappel en ham in een ingevette ovenschotel. Lepel tussen iedere laag wat van de kaassaus.
Strooi er de rest van de geraspte kaas over en plaats 15 à 20 minuten in de oven, of tot alles mooi gegratineerd is.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.