Omgekeerde rijstschotel
met groenten en kip
Maqluba is een traditioneel gerecht uit de Midden-Oosterse keuken dat wordt opgediend door het ondersteboven te draaien zodat de lagen groenten zichtbaar worden. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook overheerlijk dankzij de verse groentjes en kruiden.
Bereiding
Spoel de rijst schoon en laat in water 20 minuten weken.
Snipper de ui fijn en snijd de aubergine en courgette in blokjes van 1 cm.
Snijd de paprika in blokjes en de tomaten in plakjes van ongeveer 0,5 cm.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Bak de ui glazig in olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak tot het vocht grotendeels verdampt is. Kruid met het vijfkruidenpoeder, peper en zout.
Bestrijk een diepe sauspan met olie. Leg er in twee lagen van de tomatenplakjes in. Kruid met peper en zout. Schep er de helft van het gehakt op en duw goed aan.
Schep er alle groenten op, kruid met peper en zout en duw opnieuw aan. Verdeel er de helft van de rijst over en kruid opnieuw met peper en zout. Duw opnieuw aan.
Schep nu de rest van het gehakt op de rijst, duw aan, en verdeel er vervolgens de overige rijst over. Kruid met peper en zout en duw nog een laatste keer aan.
Giet nu de hete bouillon voorzichtig over het gerecht. Zet de pan op een hoog vuur en laat 3 minuten koken. Zet het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 45 minuten koken.
Draai het vuur daarna uit en laat nog 10 minuten rusten.
Neem een groot bord, leg het op de pan en keer om. Werk de maqluba af met de pijnboompitten en peterselie.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.