Panzanella met Berloumi
Panzanella is een authentieke broodsalade uit Toscane en Umbrië. Oorspronkelijk zaten voornamelijk uien in de salade terwijl er vandaag naast tomaten ook variaties zijn met komkommers, paprika's en andere. Wij houden het op eentje met tomaten, paprika en gegrilde Belgische kaas.
Bereiding
Voorbereiding
Snijd het brood in blokjes van 2 cm. Bestrooi met 2 el olijfolie en kruid met weinig zout.
Bak mooi goudbruin in een pan of rooster in de oven. Roer regelmatig om.
Pel de rode ui, snijd middendoor en in zeer fijne halve ringen.
Was de tomaten en snijd in partjes
Rooster de paprika onder de grill van de oven tot hij zwart geblakerd is. Haal uit de oven en laat afkoelen. Verwijder de zwarte schil, halveer de paprika en verwijder de zaadlijsten. Snijd in reepjes van 0.5 cm breed.
Meng in een grote kom de partjes tomaten, paprika en rode ui. Voeg de kappertjes toe.
Scheur de basilicumblaadjes en voeg toe aan de groenten samen met de broodblokjes.
Maak de vinaigrette
Pers het teentje knoflook fijn en meng het samen met de mosterd, balsamicoazijn en olijfolie tot een dressing. Kruid met peper en zout.
Giet over de groenten en broodblokjes. Dek de salade af met verhoudfolie en zet minimum 30 minuten (maximum 2 u) in de koelkast.
Stel de salade samen
Bak voor het opdienen de Berloumi. Snijd in plakjes, dep droog met keukenpapier en grill ze langs beide kanten goudbruin zonder vetstof.
Verdeel de salade over de borden en schik de kaas erbij.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.