Rollade van varkenshaasje met witloof en pastinaakpuree
Deze feestelijke rollade van varkenshaasje heeft een heerlijke vulling van ui en vijg – zoet, en toch hartig genoeg. Serveer met goudbruin gebakken witloof en een puree van aardappel en pastinaak.
Tip: Vermijd stress, begin op tijd. Het varkenshaasje kun je tot een dag op voorhand vullen en oprollen. Bewaar in de koelkast. Laat het gevulde varkenshaasje één uur voor het afbakken op kamertemperatuur komen en bereid verder volgens het recept.
Bereiding
Pel en snijd de ui in reepjes. Pel en pers de knoflook.
Snijd de vijgen in reepjes. Warm de whisky op en laat hier de vijgen zo’n 5 minuten in weken.
Smelt een klontje boter en stoof de ui, knoflook en vijgen met whisky zacht. Voeg de blaadjes van de tijm en rozemarijn toe. Zorg dat al het vocht verdampt is en kruid met peper en zout.
Snijd het varkenshaasje in de lengte in zodat je deze kan openklappen als een boek.
Beleg met plasticfolie en sla met een deegrol platter.
Kruid de binnenkant van het varkenshaasje met peper en zout en beleg met de ui-vijgenvulling.
Snijd de kaas in reepjes en leg deze op de vulling. Rol het varkenshaasje strak op en bind vast met keukentouw.
Doe de esdoornsiroop en balsamicoazijn in een steelpannetje en laat enkele minuten inkoken.
Voeg de mosterd toe en zet opzij.
Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken van zo’n 5 cm.
Kook de aardappelen en pastinaak zacht in licht gezouten water.
Bereid intussen het varkenshaasje verder. Verwarm de oven voor op 185°C
Kruid het vlees met peper en zout.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak het varkenshaasje kort rondom rond goudbruin.
Leg het vlees in een ovenschaal en wrijf in met de balsamicomarinade. Zet in een voorverwarmde oven op 185 °C gedurende 20 tot 25 minuten.
Giet de aardappelen en pastinaak af, pureer en meng met de boter en melk tot je de gewenste zachtheid verkrijgt. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Verwijder de bittere onderste kern van het witloof. Smelt een klontje boter en bak het witloof kort goudbruin aan. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg een scheutje water, dek af en laat verder garen tot het witloof zacht is.
Haal het varkenshaasje uit de oven, dek af en laat 5 minuten rusten.
Serveer het varkenshaasje in plakjes met de crème van aardappel en pastinaak en het witloof. Werk af met enkele blaadjes veldsla.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.