Bereiding
Verwarm de oven tot 200°C. Haal het vlees 20 minuten op voorhand uit de koelkast. Kruid het vlees op het allerlaatste moment met peper en zout. Laat in een pan 2 el boter heet worden en schroei daarin het vlees langs alle kanten dicht.
Leg het gebraad dan in een ovenschaal en giet er het bakvet over (bedruip het vlees tijdens het braden regelmatig met het braadvocht). Laat het gebraad 15 minuten bakken op 200°C.
Verlaag de temperatuur naar 180°C en braad het vlees 15 minuten. Verlaag nogmaals de temperatuur naar 150°C en bak nog 45 tot 50 minuten. Door op lagere temperatuur te garen blijft het vlees veel sappiger.
Laat na de baktijd het vlees minstens 15 minuten rusten in de ovenschotel, losjes bedekt met aluminiumfolie. Houd het bakvet apart.
Schil en snijd de pastinaken en de wortels in grove stukken. Verwarm een pan met 2 el boter en leg hierin de groenten. Hussel ze door de boter en voeg de honing toe. Zet het deksel op de pan. Laat de groenten 10-15 minuten stoven op een lager vuur. Kruid met peper en zout.
Giet het bakvet van het vlees in een pan en zet de pan op het vuur. Doe er dan de cognac bij en flambeer tot bijna alle alcohol verdampt is. Voeg daarna de peperbolletjes en de vleesfond toe en roer alle aangebakken stukjes los. Laat even sudderen op een zacht vuur zonder deksel. Giet de room erbij en laat eventjes pruttelen. Kruid indien nodig nog met zout en peper.
Snijd het gebraad in plakken. Serveer de sneden gebraad met de wintergroenten en de saus. Werk af met peterselie.
Lekker met kroketten.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.