Bereiding
Verwarm de oven voor op 180° C.
Kerf het vet van het varkenskroontje kruisgewijs in. Snijd niet in het vlees. De inkerving zorgt voor een mooie bedruiping tijdens het braden.
Wrijf het varkenskroontje in met peper, zeezout en tijm. Verhit een eetlepel boter en olijfolie in een braadslede of ovenvaste pan en schroei het varkenskroontje aan tot het mooi bruin ziet.
Leg het varkenskroontje op een rooster in een braadslede en schuif in de hete oven.
Verlaag de temperatuur onmiddellijk tot 150°C. Leg na 20 minuten braden de appelen naast het varkenskroontje op de rooster en laat het varkenskroontje samen met de appelen nog 40 minuten braden, tot het vlees gaar is en de appelen zacht.
Schil de aardappelen en de pastinaken en kook ze afzonderlijk gaar in licht gezouten water. Giet de pastinaken af en mix ze fijn (met de handmixer of in een blender). Giet de aardappelen af en draai door de roerzeef voor een fijne puree zonder brokjes. Meng de twee purees en werk af met boter, zure room, peper en zout.
Laat het varkenskroontje rusten op een rooster boven een diep bord, losjes verpakt onder aluminiumfolie.
Voor een extra feestelijke toets
Een krokante crumble van gehakte walnoten, spekblokjes en broodkruim contrasteert heerlijk met de romige puree en zachte appel.
Smelt de boter in een koekenpan en bak er de spekblokjes in, samen met broodkruim en look. Breng over in een kom en meng er citroenrasp, salie en walnoten onder.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.