Bereiding
Voor het varkenskroontje
Kruid het varkenskroontje met zwarte peper en zout en kerf het vet in. Bak het kort langs alle kanten in wat boter.
Leg de ui en de wortel in de braadslee. Nu mogen ook de tijm, de laurier en het teentje look erbij. Zet gedurende 10 minuten in een oven van 150°C.
Leg vervolgens het varkenskroontje in de braadslee en zet opnieuw in de oven. Laat ongeveer 55 minuten braden op 150°C.
Tijdens het braden mag je het kroontje regelmatig overgieten met het braadvocht. Laat het vlees eventjes rusten zodat de sappen zich kunnen verdelen.
Ontvet de pan en blus ze met een scheutje witte wijn en de bruine fond. Laat eventjes doorkoken en monteer de saus met een klontje boter.
Voor de geglaceerde groenten
Schil de raapjes en de wortelen en snijd ze in de gewenste vorm. Smelt wat boter met een stukje foelie. Bak hierin de raapjes en de wortelen licht aan. Voeg 250 ml gevogeltebouillon toe en laat de groenten koken zonder deksel tot al het vocht verdampt is.
Snijd de bloemkool in roosjes. Blancheer ze in gezouten water en laat ze uitlekken in een vergiet. Op het laatste moment voeg je de bloemkoolroosjes bij de andere groenten.
Werk af met de fijngesneden dragon en breng op smaak met wat peper en zout.
Voor de gebakken aardappeltjes
Schil de aardappelen en snijd ze in de gewenste vorm. Kook ze beetgaar in gezouten water en giet af.
Smelt een klontje verse boter en bak hierin de nieuwe aardappelen. Kruid af met peper en zout. Werk af met wat fijngesneden peterselie.
Voor de gegaarde pijpajuintjes
Snijd de pijpajuintjes fijn en stoof ze even aan in een klontje boter. Bevochtig ze met een flinke scheut gevogeltebouillon en kruid met wat peper en zout. Laat het geheel doorgaren op een hevig vuur tot al het vocht verdampt is.
Voor de gekonfijte verse look
Verdeel de bol look in teentjes, zonder ze te pellen. Leg ze in een pan en voeg de rozemarijn en wat peper en zout toe. Begiet met een flinke scheut olijfolie tot het geheel onder staat.
Verwarm alles tot ongeveer 80°C en laat gedurende 20 minuten sudderen op een laag vuurtje. Giet het vet af en bak de teentjes look aan in een pannetje tot ze mooi bruin kleuren.
Serveer in de schil. Zo vermijd je een vervelende lookgeur.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.