Bereiding
Verwarm de oven voor op 180° C.
Kerf het vet van het varkenskroontje kruisgewijs in. Zorg dat je niet in het vlees snijdt. De inkerving zorgt voor een mooie bedruiping tijdens het braden.
Kruid het varkenskroontje met peper en zout en wrijf goed in.
Verhit een eetlepel boter en olijfolie in een braadslede of ovenvaste pan en schroei het varkenskroontje aan tot het mooi bruin ziet.
Schuif het daarna in de hete oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk naar 150°C. Laat het varkenskroontje een uurtje braden.
Maak ondertussen de porcini schoon: snijd de steel bij en veeg de hoedjes af met een vochtig doekje. Snijd ze in plakken (niet te dun). Bij andere paddenstoelen borstel je voorzichtig aarde en mos weg met een keukenpenseel. Snijd in stukken en laat kleinere exemplaren heel.
Maak de sjalotten schoon en snijd in de lengte in kwartjes. Smelt 1 eetlepel boter in een pan, doe er de sjalotten en daarna de paddenstoelen bij. Fruit op een zacht vuur gedurende 7 à 8 minuten.
Voeg zout toe, meng goed en haal dan de groentjes uit de pan. Laat het vocht goed uitlekken en hou het bij. Hou de paddenstoelen warm.
Laat het varkenskroontje zodra het gaar is even rusten op een rooster boven een diep bord, losjes afgedekt met aluminiumfolie.
Giet het overtollige vet uit de braadslede en zet die dan op een hoog vuur. Voeg de blanke fond, de jus van de paddenstoelen en de witte wijn toe en roer de aanbaksels los. Voeg enkele klontjes koude boter toe aan de saus tot die mooi blinkt. Breng op smaak met zout en peper.
Verfris de paddenstoelen met een beetje citroensap en wat zestes van citroen. Dien het varkenskroontje op met de paddenstoelen, saus en tagliatelle.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.