Een heerlijke Limburgse zomer met Belgisch fruit
Sint-Truiden bezoeken, dat is wandelen of fietsen langs schitterende fruitboomgaarden. En dat is genieten van de vele eerlijke ambachtelijke streekproducten die je langs de kant van de weg kan vinden in fruitautomaten of kleine hoevewinkeltjes. We spraken met Agnes, geboren en getogen in de Haspengouwse fruithoofdstad en van jongs af thuis in de wereld van het fruit.
Een familiaal bedrijf
Agnes groeide op tussen de fruitbomen van haar ouders en kreeg de smaak goed te pakken. Samen met haar man Luc startte ze haar eigen fruitbedrijf met appels en peren. Dat ging niet zonder slag of stoot. In 2011 zorgden zware hagelbuien tijdens de zogenaamde ‘pukkelpopcrisis’ voor heel wat vernieling bij de fruitboeren uit de regio. In 2014 zag het koppel zich door de Russische handelsboycot op appels en peren genoodzaakt om naast hardfruit ook zachtfruit te beginnen telen. Nog wat later breidde het bedrijf verder uit en begon het ook fruit te verwerken. Vandaag verkopen Agnes en Luc niet alleen verschillende soorten Belgisch fruit, maar ook hun eigen ambachtelijke vruchtensappen, confituur, siroop en likeur onder de merknaam ‘Gezond van bij ons’.
Verkoop in de korte keten
De verschillende crisissen in de sector zorgden er niet alleen voor dat Agnes en Luk een breder assortiment van fruit gingen telen, maar ook dat ze begonnen te verkopen in de korte keten. Waar ze voordien enkel produceerden voor de veiling, combineren ze vandaag verschillende soorten verkoop. Zo staan ze wekelijks op een boerenmarkt, hebben ze twee fruitautomaten op het bedrijf voor voorbijgangers en staan ze regelmatig op grote tuinbeurzen en evenementen. Ze verkopen ook via boeren en buren en in speciaalzaken van streekproducten.
Een streekproduct
Voor hun Haspengouwse confituur en gelei en voor hun kersen op kriekensap kreeg het koppel een speciale erkenning als traditioneel streekproduct. Agnes vertelt hoe ze als jong meisje van haar moeder leerde hoe ze de kersen moest opleggen. Tot op vandaag gebruikt ze het authentieke recept.
Het feit dat sommige van hun producten een erkenning kregen en een label dragen is een echte meerwaarde voor de klanten, vertelt Agnes. “Het rechtstreeks contact met klanten doet me veel plezier. Je krijgt feedback. Zo vertelde iemand me dat haar kinderen geen andere appelmoes meer wilde eten dan die van ons.” Agnes heeft ook een fanclub, een groep vaste klanten die steeds terugkomt. Dan weet je dat je goed bezig bent!
Meer weten over traditionele streekproducten?
Ga op zoek naar het lekkers uit jouw streek op streekproduct.be.
Welke zijn jouw favoriete streekproducten? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!