Fileren pladijs
- snijd schuin rond de kop in
- als je recht afsnijdt, verlies je heel wat visvlees
- laat het mes langs de middengraat glijden
- snijd langs beide zijden in
- leg het mes plat en haal in grote maaibewegingen de filet er af
- zo vermijd je in het visvlees te hakken en blijft er weinig op de graat zitten
- doe hetzelfde op de andere kant
- houd het mes zo vlak mogelijk en zo dicht mogelijk bij de graat
- maak voor het ontvellen een insnijding en zet het mes op 45 graden
- beweeg zowel met het mes als het vel om niet door het vel te snijden
- snijd de zijgraatjes en het buikvlies weg
- breek de structuur van de vis met korte kapbewegingen
- zo krult de filet niet open tijdens het bakken
pladijs, dubbel fileren
- snijd op de rugzijde de filet in op de zijgraatjes
- zoek de graat en laat het mes er plat overglijden tot op de middengraat
- snijd mooi achter de kop in
- zet het mes over de graat en snijd de filet verder weg