Hoe vlees invriezen?
Eten invriezen heeft heel wat voordelen. Als het over vlees gaat, is het belangrijk om enkele voorzorgen te nemen. Met de volgende tips kan je de kwaliteit van je stukje vlees optimaal behouden.
Vlees invriezen: hoe ga ik te werk?
Vlees invriezen verlengt de houdbaarheid van enkele maanden tot een jaar. Als je vlees invriest, wordt het water in het vlees omgevormd tot ijskristallen. De vorming van die ijskristallen beperk je best tot een minimum. Bij het ontdooien zorgen zij er namelijk voor dat je stukje vlees heel wat voedingsstoffen, smaak en sappigheid verliest.
Hoe vlees invriezen?
- Snijd je vlees in kleinere porties voor je het in de diepvries legt. Zo kan de koude snel tot de kern van het vlees doordringen. Bovendien voorkom je zo dat je vriesvak opwarmt. Snijd ook zoveel mogelijk het vet van het vlees want dit kan ook in diepgevroren toestand ranzig worden.
- Verpak het vlees in een diepvrieszakje. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk lucht mee invriest. Of vries het vlees vacuüm in. Verpak alles apart: gehakt, steak, varkenshaasjes, kalfslapjes, enz. Noteer ook wat erin zit en de datum.
- Vries je vlees zo snel mogelijk in nadat je het hebt gekocht, bij een temperatuur tussen -20 en -40 °C. Hoe frisser, hoe beter. Zo worden er de minste ijskristallen gevormd.
- Heb je thuis meerdere diepvriezers? Leg het vlees dan in de koeling die in het dagelijks leven het minst gebruikt wordt, zodat de temperatuurschommelingen beperkt blijven.
Hoelang mag ik vlees bewaren in de diepvries?
Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien. Wel kan de kwaliteit van het vlees wat achteruit gaan. Hoelang je vlees in de diepvriezer kan bewaren hangt af van deze factoren:
- De temperatuur van de diepvriezer: een diepvriezer moet kouder zijn dan -18°C. Door in te vriezen bij -20°C tot -22°C verleng je de houdbaarheid.
- De manier van verpakking en de snelheid waarmee het vlees ingevroren is: verpak je vlees luchtvrij en vries het zo snel mogelijk in na aankoop.
- Het vetgehalte: hoe vetter het vlees, hoe minder lang het kan bewaard worden. Na 6 maanden kan je een smaakafwijking krijgen omdat het vet ook in diepgevroren toestand ranzig kan worden.
Enkele richtlijnen voor bewaring:
- rundvlees: 8 tot 12 maanden
- kalfsvlees: 8 tot 10 maanden
- varkensvlees, mager: 8 tot 10 maanden
- varkensvlees, vet: 4 tot 6 maanden
- lamsvlees: 6 tot 10 maanden
- gehakt: 3 tot 4 maanden
Tip
Lees ook wat je best doet als je vlees wil bewaren in de koelkast of ontdooien. Of ontdek in onze bereidingstips hoe je je stukje vlees nóg lekkerder klaarmaakt.