3 klassiekers waar Belgen al meer dan 100 jaar gek op zijn
Ze veroverden een speciale plaats in ons hart. We zijn ermee opgegroeid en onze bomma maakt ze het beste klaar. Dat zijn echte Belgische klassiekers. Sommige gerechten gaan zo ver terug dat zelfs onze overgrootmoeders ze al klaarmaakten. Benieuwd welke? De volgende 3 gerechten worden al meer dan 100 jaar gesmaakt.
Hutsepot, zoveel meer dan puree
Hutsepot, stoemp, puree… Drie gerechten op basis van aardappelen maar toch zo verschillend. De basis van stoemp en puree zijn gepureerde aardappelen. Bij hutsepot ‘huts’ je de aardappelen tegen de rand van de pot waardoor ze breken. Maar dat is niet alles. Het andere, onmisbare deel van dit gerecht zijn de groenten. Hutsepot is namelijk een ruime keuze aan groenten die de vrouwen ’s morgens in een grote ketel boven het open vuur hingen. Daar mocht hij urenlang ‘sudderen’. Wat er allemaal in de kookpot belandde, was afhankelijk van het seizoen en van de rijkdom van het gezin. Pas later werd er een stukje (varkens)vlees toegevoegd.
Met hutsepot kan je eindeloos variëren. Je gebruikt de seizoensgroenten die je het lekkerst vindt en voegt eventueel een stukje vlees toe. Tip: deze klassieker is het lekkerst als je ‘m een dag van tevoren klaarmaakt en daarna opwarmt. Inspiratie nodig? Onze recepten helpen je op weg.
Asperges à la flamande: kaviaar van de middeleeuwen
Asperges zijn een oeroude luxegroente. Zelfs de farao’s lustten ze al, al zagen ze er toen uit als wortelvormige bruine groenten. De asperges werden langzaamaan bleker waardoor ze er pas midden 18de eeuw uitzagen zoals wij ze kennen: wit.
Klassieke asperges à la flamande serveer je met gesmolten boter en hardgekookte eieren. Omdat asperges erg duur waren werden ze met eieren in plaats van vlees geserveerd. Het idee van de gesmolten boter komt uit de middeleeuwen toen heel wat schotels rijkelijk werden overgoten met boter. Asperges met boter, de middeleeuwers waren meteen verkocht maar ook eeuwen later smaakt deze klassieker nog altijd.
Stoofvlees met Belgisch bier
Dat stoofvlees (met frieten) een Belgische klassieker is geworden, is geen toeval. Dit gerecht heeft zijn succes te danken aan de combinatie van smaken. Zoet, zuur, bitter, zout, hartig, een heerlijke stoverij heeft het allemaal. Het zoete kwam oorspronkelijk van honing of zoet fruit en ten slotte pas van stroop of suiker. Voor het zure grepen we vroeger naar onrijp fruit, azijn of zuur fruit.
Een typisch Vlaamse karbonade wordt meestal gemaakt van rundvlees. Dat is verrassend als je weet dat karbonade eigenlijk verwijst naar kotelet. Dat rundvlees voorrang kreeg op varkensvlees heeft te maken met de beperkte houdbaarheid van rundvlees in die tijd. Rundvlees moest meteen opgegeten worden in tegenstelling tot varkensvlees, dat dankzij het pekelen en drogen langer bewaard kon worden.
Maar wat maakt onze stoverij nu zo uniek? Het antwoord: Belgisch bier. Ons stoofvlees bewijst dat je met het beste bier de lekkerste stoverij maakt. En met een weelde aan biersoorten kan je bovendien naar hartenlust experimenteren. Voor het klassieke stoofvlees gebruik je bier met een zure toets om die zoetzure combinatie in ere te houden.
Loopt het water al in je mond? Met deze recepten voor stoofvlees kan je meteen aan de slag.
Tip
Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt. Wil je je gerecht een extra lokale toets geven? Met traditionele streekproducten lukt dat vast en zeker!
Hoe fier ben jij op onze keuken? Doe de test
Wij Belgen zijn echte lekkerbekken. Hoeveel hou jij van ons eten? Doe de test en ontdek wat dat over jou zegt.
Wat is jouw favoriete klassieker? Laat het ons zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!