5 tips voor een gezonde Ramadan
Tijdens de Ramadan wijkt het voedingspatroon af van de rest van het jaar: overdag vast men en enkel na zonsondergang en voor zonsopgang wordt er gegeten en gedronken. Op voorwaarde dat je gezond blijft eten – volgens de richtlijnen van de voedingsdriehoek - en bewegen, levert vasten tijdens de Ramadan voor gezonde personen meestal geen probleem op. Deze 5 tips helpen je op weg om ook tijdens de Ramadan een gezond voedingspatroon aan te houden.
Eet volop groenten en fruit
Zet veel verse seizoensgroenten van bij ons op het menu. Probeer iedere dag minstens 300 g groenten te eten. Gebruik groenten rijkelijk, bijvoorbeeld als basis voor gerechten zoals soepen, salades en stoofpotjes, als hartig beleg bij brood of ga eens voor gevulde groenten, het voorbeeld bij uitstek van ‘groenten als basis’. Voeg er nog wat peulvruchten aan toe en werk af met noten en zaden voor een extra vezelrijke toets.
Kies dagelijks ook minstens 2 porties fruit bijvoorbeeld een portie seizoensfruit voor zonsopgang bij het ontbijt en een portie na zonsondergang als dessert.
Niet te veel en niet te vaak zoet
Zoetigheden zoals koek, gebak en snoep kunnen zorgen voor sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel en sneller dan verwacht een energiedip geven. Matig daarom de consumptie van toegevoegde suikers. Enkele tips voor minder suiker op je bord:
- Vervang gesuikerde koffie en thee door ongesuikerde koffie en thee
- Vervang frisdranken door water met smaakje (bv. citroen, munt, aardbeien of komkommer)
- Kies een stuk vers fruit boven gedroogd fruit. Gedroogd fruit levert meer fruitsuikers dan vers fruit.
- Vervang toegevoegde suikers in koek en gebak door natuurlijke zoet- of smaakmakers zoals fruit, vanille-extract, munt of kaneel.
Spring zuinig om met olie en boter
Gebruik niet te veel olie of boter en beperk gefrituurde gerechten en vette snacks. Wissel af tussen verschillende bereidingswijzen bijvoorbeeld stomen, wokken, koken of pocheren. Bak gefrituurde snacks zoals falafel of krokante hapjes eens krokant in de oven in plaats van de friteuse.
Drink voldoende water
Drink voldoende water (1 tot anderhalve liter). Verdeel je vochtinname en neem kleine slokken. Zo voorkom je dat de maag te veel gevuld wordt en het hongergevoel verdwijnt. Let op met pikante en zoutrijke voedingsmiddelen, zij vergroten het dorstgevoel.
Plan minstens twee eetmomenten in
De hele nacht dooreten is geen goed idee. Verdeel de eetmomenten over minstens twee maaltijden. Eet rustig en niet te snel.
Voor zonsopgang: neem voor de zonsopgang een gezond ontbijt. Combineer een volkoren graanproduct zoals volkorenbrood, havermout of muesli met een portie fruit of groenten en een zuivelproduct zoals een glas melk of potje yoghurt voor een goede start van de dag.
Na zonsondergang: start na de zonsondergang bijvoorbeeld met een kom verse groentesoep voor extra vocht en neem na ongeveer een uur de hoofdmaaltijd.
Samen genieten, dat kan ook vanop afstand
Samen fijne tafelmomenten beleven met je familieleden of vrienden? Ook in tijden van corona is dat mogelijk. Virtueel dan! Bekijk onze 3 tips voor quality time op en rond de online tafel. Laat je inspireren door onze recepten met de lekkerste ingrediënten van bij ons. Lees ook hoe Isra en haar familie de Ramadan doorbrengen.
Tip: koken met hoeve- of bioproducten?
Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop je graag rechtstreeks bij de boer? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.
Ging je aan de slag met een van onze recepten? Heb je nog tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Bron voedingsinformatie: nice-info.be