Dit zijn dé 5 Vlaamse klassiekers en zo maak je ze klaar
Vlaamse klassiekers, we eten ze bij de bomma of in een typische brasserie maar zelf maken we ze zelden klaar. Te moeilijk? Te weinig tijd? Helemaal niet! Wij vroegen een panel van 100 Vlamingen wat de lekkerste klassiekers zijn en we geven je de recepten om deze Vlaamse pareltjes in een handomdraai te maken. Aan de slag!
Tip:
Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.
Wat maakt van iets een Vlaamse klassieker?
De titel ‘Vlaamse klassieker’ wordt niet zomaar gegeven. Een klassieker is volgens het panel pas klassiek als het gerecht aan deze 5 criteria voldoet:
- Ze zijn gemaakt met typisch Belgische producten. Kom niet af met buitenlandse ingrediënten; zo’n gerecht zal niet gauw een Belgische klassieker worden.
- Je bent er mee opgegroeid. De bomma maakt ze het beste klaar.
- Het bord mag goed gevuld zijn. We eten er graag veel van!
- Het zijn maagvullers. Ja, we houden van stevige kost.
- We eten ze in een gezellige sfeer, thuis of elders, soms aangemoedigd met een lekker glas. Ja, wij zijn levensgenieters!
Drie kenners aan het woord
We gingen polsen bij echte kenners van de Belgische keuken: Jo Van Caenegem, kok en specialiste in Vlaamse streekproducten, Eddie Niesten, culinair geschiedkundige en toeristische gids, en Nick Trachet, culinair journalist en fijnproever.
Jo: ‘Een klassieker is echt comfortfood en roept nostalgische beelden op van iemands persoonlijke achtergrond en familietraditie. Een klassiek gerecht is een goed samengaan van beschikbare ingrediënten, traditie en smaakgewoonte die je opbouwt en doorgeeft.’
Is het dan makkelijk om van iets een klassieker te maken?
Nick: ‘Een kookboek zoals dat van de KVLV, of een tv-kookprogramma met een bekende chef-kok zijn bijzonder belangrijk om in het lijstje van klassiekers te geraken. Dat was decennia geleden ook al het geval. Bijvoorbeeld de garnaal-cocktail, hét voorgerecht op feesten 30-40 jaar geleden, is een klassieker geworden bij ons door een Britse tv-kok.’
Eddie: ‘Voorbeelden op TV of in kookboeken zijn niet voldoende, het moment van de lancering van iets nieuws moet echt goed vallen. Je moet het in de juiste culinaire tijdsgeest en actualiteit introduceren. Sommige recepten slaan eerst niet aan en later wel. Belangrijk is dat je inhaakt op iets dat bestaat, een smaak die je herkent. Op dezelfde manier zijn ook grote chefs succesvol. Ze vinden niet echt iets nieuws uit!’
En hoe zouden jullie de Belgische of Vlaamse klassiekers algemeen omschrijven?
Eddie: Of we nu over Vlaamse of Belgische klassiekers spreken, dat maakt helemaal niet uit. Eigenlijk gaat het over hetzelfde. Onze klassiekers omvatten de verschillende smaken die we graag hebben en passen bij de identiteit en de producten van onze regio.
Tot slot: wat zijn jullie favoriete klassiekers?
Jo: Americain met frietjes en sla
Eddie: Witloof-hesprolletjes met puree
Nick: Witloof-hesprolletjes met ongeschilde aardappelen in de oven
Wat is jouw favoriete klassieker?
Laat het ons zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!