Kom de winter door met voldoende vitamine D
Tijdens de herfst en de winter krijgen we de zon veel minder te zien en blijven we vaker binnen. Omdat de zon onze belangrijkste bron van vitamine D is, zijn donkere dagen en vitamine D dus niet de beste match. Gelukkig kunnen we vitamine D ook voor een deel uit onze voeding halen.
Waar is vitamine D goed voor?
Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding wordt opgenomen. Het draagt op die manier dus bij tot de ontwikkeling en het behoud van gezonde botten en tanden. Vitamine D ondersteunt ook de goede werking van het immuunsysteem en de spieren. Redenen genoeg dus om te zorgen voor een optimale vitamine D-inname!
Een straaltje zon? Grijp je kans!
Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Stel je handen en gezicht minstens een kwartier tot 30 minuten veilig bloot aan de zon (dit is zonder te verbranden), bij voorkeur wanneer de zon op z’n hoogst staat, tussen 11 uur en 15 uur. Haal een frisse neus met collega’s tijdens de lunchpauze, maak een wandeling na de lunch of doe je boodschappen te voet! Niet alleen goed voor je vitaminepeil maar ook voor je dagelijks aantal stappen!
Heb ik extra vitamine D nodig?
Sommige groepen hebben extra vitamine D nodig omdat ze niet voldoende halen uit de natuurlijke bronnen. Dit is het geval voor mensen die te weinig buitenkomen, mensen met een donkere huidskleur, kinderen en adolescenten, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen. Zij worden aangeraden om naast een evenwichtige en gevarieerde voeding extra vitamine D in te nemen via een supplement. De (huis)arts of apotheker kan je hierbij verder helpen. Hou je aan de aanbevolen inname want ook te veel vitamine D innemen via supplementen kan schadelijk zijn.
In welke voeding zit vitamine D?
Vitamine D is vetoplosbaar en is van nature vooral terug te vinden in vette vis en in mindere mate ook in eieren (eigeel) en zuivel zoals boter en kaas. Er zijn ook voedingsmiddelen die verrijkt worden met vitamine D (bv. verrijkte margarines). Eet je gevarieerd en kom je regelmatig buiten, dan krijg je normaal gezien voldoende vitamine D binnen. Check onze vitamine D-tips, die je perfect kan integreren in een gevarieerde en evenwichtige voeding.
Zet eens vette vis (van bij ons) op het menu
Eén dag van je weekmenu is bij deze al meteen ingevuld: een gerecht met vette vis! Omdat vitamine D vetoplosbaar is, vind je het vooral terug in vettere vissoorten. Een portie (100 g) vette vis, zoals haring en sardientjes, levert al gemiddeld 80 % van de minimaal dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D. Een portie halfvette vis, zoals makreel en forel, gemiddeld bijna 50 %.
Vitamine D-tips voor donkere dagen:
Probeer eens deze verrassende combinaties zoals een broodje met haring, rode biet en appel en een salade van makreel met gegrilde groenten. Combineer stukjes makreel in een hippe pokebowl of maak een slaatje met forel.
Tip: voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een boer in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.
Boter bevat van nature vitamine D
Boter bevat van nature vitamine D. Per 100 g levert boter ongeveer 10 % van de minimaal dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D. Margarines leveren doorgaans meer vitamine D omdat ze ermee verrijkt zijn. Dit is natuurlijk geen vrijgeleide om boter en margarines à volonté te gebruiken. Een mespunt per snede brood en een eetlepel bereidingsvet bij de warme maaltijd is voldoende in een evenwichtige voeding.
Energiek de winter door met voldoende vitamine D
Wil jij de donkere wintermaanden goed doorkomen? Kies dan voor een gezonde en gevarieerde voeding. Kom voldoende buiten, zet vette vis van bij ons op het menu en kook eens een eitje.
Ging je aan de slag met een van onze recepten? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste recepten en nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
In samenwerking met NICE
Het kenniscentrum voedingsinformatie NICE biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie op maat van voedings- en gezondheidsprofessionals en geeft duiding bij actuele trends en inzichten rond voeding en gezondheid.