Meer plantaardig eten met ingrediënten van bij ons
Volgens de algemene voedingsrichtlijnen moeten we meer plantaardig eten. De nadruk wordt gelegd op ‘meer’ omdat de gemiddelde Belg er nog te weinig van eet.
Meer plantaardig eten kan op verschillende manieren. Sommigen maken méér plaats op hun bord voor groenten en volkoren granen en vullen aan met een kleine(re) portie vlees of vis. Anderen gaan nog een stap verder en kiezen voor een vegetarisch (geen vlees en/of vis) of veganistisch (geen vlees, vis, ei en zuivel) eetpatroon.
Op welke manier dan ook je meer plantaardig wil eten, de volwaardigheid en gezondheid van je voedingspatroon moet altijd een belangrijk aandachtspunt blijven. Naarmate je meer voedingsgroepen uitsluit, neemt het risico op voedingstekorten toe. Dat is ook de stelling van de Hoge Gezondheidsraad.
Probeerde je een van onze recepten? Laat het ons zeker weten via Facebook, Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!
Meer plantaardig eten is niet volledig plantaardig eten
Meer plantaardig eten betekent vooral méér groenten, fruit, volkoren graanproducten en eens vaker peulvruchten en een handje noten of zaden eten en plantaardige oliën gebruiken. Zij vormen de basis van gezonde maaltijden. Melk en melkproducten, vlees, kip, konijn, vis en ei uit de voeding schrappen is niet nodig. Want ook deze voedingsmiddelen dragen in de aanbevolen hoeveelheden bij tot een volwaardige voeding en horen thuis in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon. Wissel af en hou je aan de aanbevolen porties.
Tips voor meer variatie in het weekmenu:
- Varieer in hoofdgerechten met een stukje vlees, gevogelte, vis, ei, peulvruchten en andere plantaardige alternatieven zoals tofu, tempeh en seitan. Een portie ter grootte van een vierde van je bord volstaat. Vul de helft van je bord met groenten en het resterende kwart met aardappelen of volle granen. Kies je kant-en-klare alternatieven? De Nutri-Score kan helpen om te kiezen.
- Varieer in spaghettisaus: met gehakt, met gehakt en linzen, met linzen. Voeg daarnaast telkens veel groenten naar keuze toe aan de saus.
- Varieer in broodbeleg, bv. een sneetje vleesgebraad, hummus en andere peulvruchten- of groentespreads, kaas, roerei, haring of andere vissoorten. Vul aan met rauwkost, fruit en/of een handje noten.
Meer plantaardig moet ook gezond en volwaardig zijn
Wie kiest voor een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon, moet de essentiële voedingsstoffen die dierlijke voedingsmiddelen aanbrengen in voldoende mate elders halen. Dat vergt de nodige kennis en meer aandacht en aanpassingen in de voeding. Het risico op voedingstekorten neemt immers toe naarmate je meer voedingsmiddelengroepen uitsluit, zeker bij kwetsbare groepen zoals kinderen, adolescenten, zwangere vrouwen en ouderen. Een veganistisch voedingspatroon is niet volwaardig zonder voedingssupplementen. Een deskundige opvolging door een diëtist is raadzaam en in bepaalde situaties zelfs nodig. Verder is het niet omdat iets plantaardig is, dat het per se ook gezond is. Koek, frisdranken en chips bijvoorbeeld zijn plantaardige producten maar dragen niet bij tot een gezonde voeding. Ook de samenstelling van het toenemende aanbod vege-producten kan sterk variëren en voldoet niet altijd aan vooropgestelde gezondheidscriteria. Check het etiket!