Steak-friet maken als een pro doe je zo!
Van 4 tot en met 11 oktober is het de Week van de steak-friet! Zet jij dan ook onze nationale favoriet op het menu? Wij bundelden hier alvast onze kooktips en populairste recepten met steak en friet.
Kies voor ‘van bij ons’ tijdens de Week van de steak-friet
Door te kiezen voor producten van hier, ondersteun je de lokale economie en beperk je je voedselkilometers. Lokale seizoensproducten zijn bovendien lief voor je portemonnee, het aanbod is groot en de prijs klein.
Als je kiest voor vlees, kies dan voor vlees van bij ons. Of je het nu recht van bij de boer, bij de slager of bij de supermarkt koopt. Allemaal garanderen ze vers en kwaliteitsvol Belgisch vlees.
Voedselveiligheid begint met strenge normen en controles. België is een van de landen die daar het verst in gaat, dankzij een strenge wetgeving, extra bovenwettelijke normen en traceerbaarheid van veevoederleverancier tot winkel. Er gebeuren m.a.w. heel wat inspanningen om je stukje vlees in de meest veilige omstandigheden van bij de boer tot op jouw bord te krijgen. En dat met een zo laag mogelijk ecologische voetafdruk.
Steak bakken: word meester in de cuisson met deze tips
Steak bakken is geen exacte wetenschap. De gaartijd hangt af van de structuur van het vlees, de pan, de sterkte van het vuur… Toch bestaan er een paar vuistregels.
- Gebruik een pan met dikke bodem. Pas het formaat van de pan aan de steak aan.
- Haal de steak enige tijd op voorhand uit de koelkast. Dep hem droog om een nog mooier korstje te krijgen.
- Laat de pan goed heet worden en smelt de boter in de pan. Wacht tot het schuim van de boter is weggetrokken vooraleer je de steak in de pan legt. Gebruik die tijd om de steak te kruiden.
- Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur vóór je hem omdraait. Alleen zo krijg je een mooi korstje en de lekkere smaak van goed gebakken vlees. Doe hetzelfde op de andere kant voor een ideale bleu gebakken steak.
- Wil je de steak meer gegaard, draai dan na die eerste 3 minuten het vuur lager. Rustig verder garen voorkomt een droge buitenkant. Met 1 minuut extra aan beide kanten is je steak saignant.
- Voor à point of bien cuit doe je er nog eens respectievelijk 1 of 2 minuten bij.
- Laat de steak rusten op een warm bord, losjes met aluminiumfolie afgedekt, even lang als hij gebakken werd. Zo kan het vlees zich ontspannen en krijgen de sappen de kans om zich opnieuw over het volledige stuk te verdelen.
Check hier hoe je kan nagaan hoever je steak is gegaard.
Verse frietjes bakken? Zo ga je te werk
Zelfgemaakte frietjes vallen altijd in de smaak. Als je rekening houdt met deze tips, krijg je gegarandeerd krokante frieten:
- Snijd de geschilde aardappelen in de gewenste dikte, de ene heeft graag dikke, de andere heeft liever heel fijne frietjes. Spoel de rauwe frietjes en dep ze goed droog met een keukendoek. Bak de frieten eerst op 160° C, maar laat ze niet kleuren. Laat de frieten dan goed afkoelen en uitlekken op een velletje keukenpapier.
- Verhoog de temperatuur van het frietvet tot 175° C. Hierin frituur je de frietjes knapperig en goudgeel.
Maak frisse slaatjes met deze saladerecepten
Bij steak-friet hoort ook een heerlijk salade. Met deze saladerecepten zorg je in geen tijd voor een lekkere salade als bijgerecht.
Mayonaise, bearnaise of champignonroomsaus? Aan jou de keuze!
Zin in steak-friet met mayonaise? Met deze tips leer je zelf de beste mayonaise maken. Ook champignonroomsaus is een klassieker bij steak. Met dit eenvoudig recept voor champignonroomsaus wordt je steak nóg lekkerder. Eerder fan van bearnaisesaus of kruidenboter met blauwe kaas en noten?
Wist je dat er voor bijna elk ingrediënt een even lekkere bioversie bestaat?
Doe jij mee aan de Week van de steak-friet? Heb jij onze tips of een van onze recepten geprobeerd? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of X met #lekkervanbijons of #weekvandesteakfriet!
Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Over de Week van de steak-friet
De ‘Week van de steak-friet’ is een initiatief van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing, in samenwerking met Apaq-W, de retailsector, de zelfstandige slagers en de Vlaamse horeca. De actie wordt gefinancierd door de Vlaamse rundveehouders.
VLAM wil met de ‘Week van de steak-friet’ een van onze nationale favorieten in de kijker zetten en consumenten aanmoedigen om voor lokale producten te kiezen en hen bewust maken van de herkomst ervan. VLAM wil geen promotie voeren voor ‘meer vlees’, maar de focus op ‘vlees van bij ons’ leggen. Lees hier meer over de opdracht en werking van VLAM.