Hoeveel weet jij over melk? Speel de Wereldmelkdag-quiz!
Sinds 2001 vieren we overal ter wereld op 1 juni Wereldmelkdag. Die dag werd in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties om stil te staan bij het belang van melk als voedingsbron. Dat melk en melkproducten in een gezonde voeding passen weten we intussen allemaal, maar er zijn nog heel wat weetjes over melk die je huisgenoten of vrienden waarschijnlijk nog niet kennen.
Maak ook een feestdag van Wereldmelkdag! Organiseer op 1 juni een (virtuele) quiz. We helpen je op weg met weetjes voor mogelijke quizvragen. Wie het meeste juiste antwoorden geeft, mag een lekkernij kiezen uit onze recepten. Wie het minste punten scoort, maakt het gerecht klaar en trakteert alle deelnemers. Iemand zin in kwarkpannenkoeken?
Word quizmaster: 5x inspiratie voor mogelijke quizvragen
Op zoek naar inspiratie om enkele quizvragen te bedenken? Spijker hier je melkkennis bij.
1. Waar moet je melk(producten) bewaren?
Wat in de winkel in het koelvak staat, moet je ook thuis in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat de koelkast op 4°C staat. Gepasteuriseerde melk moet je altijd in de koelkast bewaren. Een ongeopende fles of karton met lang houdbare melk kan je buiten de koelkast bewaren; hou wel de houdbaarheids- of THT-datum in het oog om verspilling te vermijden. Plaats lang houdbare melk na opening en gebruik ook wel meteen in de koelkast. Een uur buiten de koelkast kan de houdbaarheid inkorten met een dag. Een geopende fles of karton kan je zo’n 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast.
Producten zoals yoghurt, room, kaas… bewaar je uiteraard ook in de koelkast. Bij kaas moet je rekening houden met het kaastype. Dat bepaalt namelijk waar de kaas bij voorkeur bewaard wordt.
2. Hoeveel keer per dag eet de Vlaming een zuivelproduct?
De Vlaming gebruikt gemiddeld zo’n 4 keer per dag een zuivelproduct. En dat is dan het vaakst boter om te bakken of te smeren, melk voor in de koffie, een sneetje kaas of een potje yoghurt.
3. Helpt een glas of een kop warme melk om beter in te slapen?
Wel, koemelk bevat van nature tryptofaan. Dat is een essentieel aminozuur en voorloper van serotonine, dat verder omgezet wordt tot melatonine (een stof die de hersenen signaleert dat het tijd is om te gaan slapen). In combinatie met een koolhydraatbron (bv. een banaan of honing) zou tryptofaan nog beter worden opgenomen. Of dit effect ook echt werkt bij een kop melk met of zonder een banaan of honing, is niet helemaal bewezen. Hiervoor is veel meer tryptofaan nodig dan je via de voeding kan binnenkrijgen. Het ritueel van een kopje melk drinken voor het slapengaan kan wel je gedachten verzetten en je ontspannen. En dit is ook 100% zeker: onze 5 recepten voor slaapmutsjes moet je geproefd hebben!
4. Moet je alle melkproducten schrappen als je lactose-intolerant bent?
Een lactosevrij dieet hoeft vaak niet. De meerderheid van de mensen die lactose minder goed verteren, kunnen nog tot 12 g lactose per keer verdragen. Dat komt ongeveer overeen met een groot glas melk (zo’n 240 ml). Het wordt ook beter verdragen als de melkconsumptie over de dag gespreid wordt of als melk gecombineerd wordt (bv. met ontbijtgranen) of verwerkt in gerechten zoals puree.
Harde kazen worden doorgaans goed verdragen omdat ze weinig of geen lactose meer bevatten. Ook yoghurt - de typische yoghurtbacteriën maken zelf het enzym lactase aan wat de lactosevertering verbetert - en lactosevrije melk(producten) zijn vaak goede alternatieven.
5. Is melk een goede sportdrank?
Melk is een doeltreffende rehydratatiedrank. Daar zorgt het goede vocht- en elektrolytengehalte (mineralen zoals kalium) voor. Voor sporters is het belangrijk om net na de inspanning ook de koolhydraten- en eiwitbalans terug op peil te brengen om respectievelijk je energievoorraad en je spierherstel te bevorderen. Een glas melk kan hierbij helpen. Magere en halfvolle melk en melkproducten krijgen de voorkeur. Lees hier meer over melk als sportdrank.
Tip: ga ook eens aan de slag met bio- en hoeveproducten
Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever je melk- en melkproducten recht van bij de boer? Vind hier alle verkooppunten bij jou in de buurt.
Hoe ga jij Wereldmelkdag vieren?
Met een leuke quiz of met een lekker gerecht met zuivelproducten van eigen bodem? Laat het ons weten en post op 1 juni, Wereldmelkdag, een foto of video op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons, #melkmoment en #Wereldmelkdag.
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.