Muffins (s)maken: zoet én hartig

Muffins (s)maken: zoet én hartig

Een lekkere muffin als tussendoortje of als ontbijt, dat lusten we allemaal. Veel mensen hebben zich waarschijnlijk al wel eens gewaagd aan het basisrecept voor muffins, maar wist je dat deze cakejes in allerlei smaken bestaan? Zo is er niet enkel de zoete muffin, maar kan je ook experimenteren met hartige muffins. Wij vertellen je graag hoe.

Het verschil tussen muffins en cupcakes

Noem een muffin nooit een cupcake! De benamingen worden soms door elkaar gebruikt, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen muffins en cupcakes:

cupcakes

  • hebben echt de structuur van cake
  • cupcakes hebben een platte bovenkant die amper boven het bakpapiertje uit komt
  • de platte bovenkant is nodig om de cupcake achteraf te kunnen versieren
  • worden standaard gemaakt met boter, suiker, eieren en bloem
  • het beslag voor cupcakes heeft een gladde textuur

muffins

  • zijn steviger, meer zoals brood
  • muffins rijzen een stuk boven hun papieren vormpje uit
  • muffins worden normaal niet versierd
  • muffins bevatten over het algemeen minder suiker dan cupcakes en worden vaak met olie gemaakt i.p.v. boter
  • het beslag van muffins mag klonters bevatten

Het basisrecept voor muffins mét handige baktips

Basisrecept muffins

Voor 10 à 12 muffins heb je nodig:

  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 225 ml melk
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • Een zakje vanillesuiker
  • 1 groot ei
  • 60 g gesmolten boter

Dit basisrecept voor muffins is supereenvoudig om te maken. Meng de droge ingrediënten (de bloem en de suiker) door elkaar in een kom, en de natte ingrediënten in een andere. Voeg deze samen en roer kort tot een beslag. Sloof je niet te hard uit tijdens het roeren, want kleine klonters zijn geen probleem bij een muffinbeslag. De klonters houden de muffins luchtig.

Baktips voor de lekkerste muffins

  • Om muffins te maken heb je geen mixer nodig. Een spatel is voldoende om de ingrediënten door elkaar te roeren.
  • Voeg de boter altijd gesmolten toe. Je kan ze ook vervangen door (smaakneutrale) olie zoals zonnebloem- of arachideolie.
  • Onthoud: klonters zijn normaal!
  • Je mag de vormpjes voor de muffins 2/3 vullen met beslag.

Bessen, chocolade, geraspte kaas… Werk af met deze ingrediënten voor je ze in de oven zet. Dat oogt mooi wanneer ze gebakken zijn.

Ken jij nog een must-try muffins-recept?

Zo zie je maar, muffins bestaan in alle smaken en soorten! Of je nu van zoete of van hartige muffins houdt, wij horen graag welk muffin recept jouw favoriet is. Of misschien zijn jouw muffins wel heel fotogeniek? Deel in dat geval zeker je tips en foto’s met ons op Facebook, Instagram en Twitter – en vergeet #lekkervanbijons niet!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.