Een koekje van eigen deeg: koekjes bakken doe je zo!
Het is makkelijk, het is plezierig voor jong en oud, en je kan er nog dagenlang van genieten achteraf: koekjes bakken is altijd een succes! Ontdek in dit artikel inspirerend lekkere koekjesrecepten en volg onze tips om de perfecte koekjes te maken.
Het basisrecept voor zandkoekjes
Je kent ze wel, die lekkere zandkoekjes die heerlijk kruimelen bij elke hap. Deze zandkoekjes zijn heel makkelijk om zelf te bakken, alleen of met de kids. Voor 15 à 20 stuks:
Ingrediënten:
250 g bloem, 150 g boter op kamertemperatuur, 1 eierdooier, 100 g fijne kristalsuiker, 100 g grove kristalsuiker (voor de afwerking) en een snufje zout
Bereiding:
- Meng de eierdooier en de fijne kristalsuiker in een aparte kom.
- Doe de bloem in een grote mengkom en maak een kuiltje.
- Doe de boter in stukjes en voeg deze toe aan de bloem, samen met het mengsel van de eierdooier en de suiker. Voeg ook een snufje zout toe. Kneed lang en meng tot een egaal deeg.
- Verdeel het deeg in vier en maak rollen met een diameter van ongeveer 3 cm. Laat deze 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Strooi de grove suiker op je werkblad. Wentel hier de rollen deeg in en verpak ze vervolgens in plasticfolie.
- Leg de rollen terug in de koelkast en laat ze nu volledig opstijven gedurende 2 uur.
- Snijd de rollen in schijven van 5 à 7 millimeter dik. Tip: vind je het moeilijk om de rollen te snijden nu ze hard zijn? Je kan het deeg ook eerst in schijven snijden en daarna pas in de koelkast leggen om op te stijven.
- Leg een bakpapier op een ovenplaat en schik hier de koekjes op.
- Bak de koekjes 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Van kerstkoekjes tot hartige cookies
- Hét geheime ingrediënt voor geslaagde kerstkoekjes: een snuf kaneel of speculaaskruiden! Voeg deze toe aan het basismengsel en gebruik steekvormpjes in de vorm van een ster, een kerstboom of een hert. Versier de koekjes na het bakken met gesmolten chocolade of suikerparels. Tip: gebruik de koekjes als afwerking van een heerlijke kersttaart.
- Koekjes zijn ook leuk om mee te geven als traktatie op school of als cadeau op het einde van het schooljaar. Maak zandkoekjes in verschillende vormen (van hartjes tot bloemen, vlinders …) en werk ze af met chocolade of glazuur. Verpak ze in een glazen potje of wikkel ze in bakpapier met een leuk lint rond. Vind hier meer inspiratie voor juf- en meestergeschenkjes.
- Chocoladekoekjes maak je op dezelfde manier als de standaard zandkoekjes, met één extra ingrediënt: cacaopoeder. Voeg dit naar wens toe aan het beslag. Tip: meng chocoladedruppels door het beslag of druk ze in de koekjes voor je deze in de oven schuift.
- Koekjes meer iets voor in de winter? Nee hoor! S’mores bestaan uit twee crackers, een warme marshmallow en chocolade. Ideaal voor bij een zomerse barbecue of bij een kampvuur.
- Koekjes bakken is niet alleen weggelegd voor de zoetebekken onder ons. Dit recept voor zandkoekjes met paprika en oregano is heerlijk hartig, net zoals deze kruidige koekjes met steenbolk en limoenmayonaise.
- Tot slot kan je koekjes perfect verwerken in andere recepten. Denk aan tiramisu met verkruimelde koekjes, cheesecake met een bodem van zandkoekjes of natuurlijk dé klassieker van bij ons: petit-beurretaart!
Tip: van alle ingrediënten die in deze koekjesrecepten gebruikt worden vind je in de winkel lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk dan hier alle verkooppunten in je buurt.
Tips om de perfecte koekjes te maken
- Voelt het deeg te plakkerig aan? Voeg dan beetje bij beetje extra bloem toe.
- Is het koekjesdeeg te droog? Kneed het met je handen (de warmte maakt het zachter) of voeg boter toe als dat niet voldoende is.
- Het is heel belangrijk om je koekjesdeeg te laten afkoelen zoals dat in het recept vermeld staat. Dit zorgt voor een betere smaak en textuur.
- Koekjesdeeg bewaren kan in de koelkast (enkele dagen) of in de diepvries (tot 3 maanden). Tip: bewaar het deeg als aparte, kleine balletjes. Zo kan je ze direct in de oven schuiven.
- Lopen je koekjes uit? Leg ze dan langer in de koelkast of voeg de volgende keer minder boter (of meer bloem) toe.
- Koekjes komen altijd zacht uit de oven. Je moet er dus niet op drukken om te controleren of ze gaar zijn. Als de randjes mooi goudbruin zijn, mogen de koekjes uit de oven. Laat ze eerst een paar minuten afkoelen op de bakplaat en daarna op een rooster.
- Je zelfgebakken koekjes blijven 4 tot 6 weken goed in een luchtdicht afgesloten trommel.
Klaar? Koekjes bakken maar!
Heb je helemaal zin gekregen om koekjes te bakken na het lezen van dit artikel? Of heb je zelf nog koekjesrecepten of tips om de allerbeste koekjes te maken? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!
Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest. Veel bakplezier!