Inktvis van bij ons: 6 recepten om mee uit te pakken
Ook zo'n fan van gegrilde inktvis of calamares? Je hoeft niet te wachten tot je volgende reis naar een Zuid-Europees land om nog eens te smullen van een stukje inktvis. Met onderstaande tips en recepten haal je het vakantiegevoel gewoon zelf naar jouw keuken. En dat met inktvis van bij ons!
5 wist-je-datjes over inktvis
- Inktvissen hebben geen skelet en daarom zijn het geen vissen. Het zijn weekdieren. Je kan ze grofweg indelen in 3 soorten: de pijlinktvis, de octopus en de sepia of zeekat.
- Onze Vlaamse vissers voeren inktvis in grote aantallen aan. In 2019 werd er 238.765 kg pijlinktvis, 160.493 kg octopus en 738.751 kg zeekat aan land gebracht. Door te kiezen voor inktvis van bij ons ondersteun je dus de lokale economie.
- Op zeekat wordt door onze vissers gericht gevist van oktober tot begin maart, op pijlinktvis van september tot en met april. De kwaliteit van het vlees is dan op z’n best. Octopus kan je het jaar rond kopen.
- België voert volop inktvis uit: 95% van de opgeviste zeekat gaat naar het buitenland (hoofdzakelijk Spanje en Italië); 80% van de pijlinktvisvangst en 90% van de octopusvangst is bestemd voor de export. De kans dat je op vakantie in het Zuiden inktvis van bij ons op je bord krijgt is dus zeker niet klein.
- De zeekat past zijn kleur aan aan z’n omgeving. De langwerpige witte schelpen die je soms op het strand vindt, zijn rugschilden van zeekatten.
Hoe inktvis klaarmaken?
Inktvissen heb je in verschillende groottes. De hele kleintjes kan je even kort opbakken of frituren. De wat grotere tentakels laat je eerst zacht laat garen en dan stoven. Van de pijlinktvis kan je zowel de kop als de tentakels eten. Gefrituurde calamares of calamari zijn het bekendst, maar pijlinktvis leent zich ook prima voor andere bereidingen. Verwerk het inktvisvlees bijvoorbeeld in een stoofpotje, een bouillabaisse of grill het in z’n geheel. Zeekat kan je grillen, stoven of als ceviche serveren. Het vlees van de octopus is wat taaier van structuur en wordt pas mals na kneuzing. Je kan thuis aan de slag met een houten keukenhamer om dit klusje te klaren, maar je vishandelaar helpt je ook graag verder.
Inktvis bereiden is eigenlijk best eenvoudig. Je krijgt een optimaal resultaat zolang je een paar vuistregels in acht neemt.
Ga je inktvis kopen? Kies voor vers
Koop bij voorkeur steeds verse inktvis en geen diepvriesmengelingen met bijvoorbeeld mosselen, garnalen en inktvisringen. Alle ingrediënten in dergelijke mengelingen hebben afzonderlijke gaartijden, van heel kort tot traag. Kortom, je eindresultaat zal niet perfect zijn.
Hoe inktvis bakken in de pan?
Heel wat mensen zijn ontgoocheld over het resultaat van hun gebakken inktvis. Wanneer je inktvisringen gaat bakken, laat het visvlees water los. Hierdoor lijken ze eerder te stoven. Ze krijgen pas nadien hun goudgele kleur, maar dan hebben ze eigenlijk al veel te lang in de pan gelegen. Gevolg: een taaie textuur. Je kan ze beter eerst kort pocheren, droogdeppen met wat keukenpapier en vervolgens even bakken in olie of boter.
Hoe gevulde inktvis in de oven bereiden?
De ‘tubes’ van pijlinktvissen lenen zich perfect om te vullen een mengsel van groenten, gehakt of zeevruchten. Als je de gevulde inktvissen gaart in de oven in een saus (bijvoorbeeld tomatensaus) blijft het inktvisvlees sappig en mals. Tip: maak je inktvis na het vullen aan het uiteinde dicht met een (houten) prikkertje.
Je kan je inktvis ook eerst grillen en dan verder garen in de oven, zoals in ons stoofpotje met gegrilde inktvis.
Hoe inktvis op de bbq grillen?
De hitte en de duur van het grillen is bij inktvis op de bbq heel belangrijk. Laat je inktvis op voorhand 20 minuten marineren in een mengsel van (olijf)olie, citroensap en kruiden. Gril ‘m dan kort op een hevig vuur om te voorkomen dat hij taai wordt. Draai de inktvis na 2 à 3 minuten om zodat ook de andere kant mooi gegrild wordt. Haal van de grill en laat even rusten. Snijd dan in dunne ringen en kruid af met wat peper en zout en serveer met schijfjes citroen.
Ben je fan van surf- en turfgerechten en de combinatie van vlees en vis? Dan is ons barbecuerecept met steak, een spiesje van gegrilde inktvis en broccolini zeker iets voor jou!
Probeerde je een van onze inktvisgerechten? Of heb je nog tips die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.