Hoe pladijs klaarmaken?
Bakken, stomen, pocheren, in de oven, op de BBQ… met pladijs kan het allemaal! Op zoek naar tips om ‘m nóg lekkerder klaar te maken? Met onze recepten met pladijs zorg je zo voor een feestje op je bord!
Wat je moeten weten over pladijs
- Pladijs en schol zijn twee verschillende benamingen voor dezelfde vis. In Vlaanderen kennen we hem als pladijs, in Nederland wordt hij schol genoemd.
- Onze Vlaamse vissers halen pladijs binnen recht uit de Noordzee, de Ierse zee, het Oost- en West-Engels Kanaal en de Keltische zee.
- Pladijs herken je meteen aan z’n bruine bovenkant vol oranje stippen en witte onderkant. Je kunt ‘m in zijn geheel of gefileerd aankopen.
- Pladijs is het hele jaar lekker, maar tussen juni en oktober is hij op z’n best. Dat is het echte pladijsseizoen met een grote aanvoer, stevig visvlees en een smaak die de pan uit swingt.
- De romige smaak zorgt ervoor dat pladijs ook bij kinderen vlotjes naar binnen gaat.
Pladijs klaarmaken doe je zo
Pladijs is niet zonder reden een populaire lekkernij. Het is een vis met fijn visvlees dat toch een vaste textuur heeft en heel veel smaak. Pladijs klaarmaken wordt een makkie met deze tips.
Pladijs bakken
Wil je pladijs bakken in de pan? Bak hem op het vel voor een onweerstaanbaar krokant resultaat. Heb je ‘m toch liever gefileerd, paneer de pladijsfilets dan lichtjes met bloem voor je ze bakt, zo blijven ze wat beter heel. Suggestie van de dag: gebakken pladijs met smeuïge aardappelpuree en gegrilde tomatensalade.
Pladijs stomen
Vis stomen is een van de snelste technieken om vis te garen. Je kan pladijsfilets stomen in de stoomoven of een stoommandje. Onze gestoomde pladijsspiesjes zijn lekker licht en extra smaakvol.
Pladijs in de oven
Pladijs in de oven, nog zo’n topper! Leg de pladijsfilets of de pladijs in z’n geheel in een ovenschotel en laat de oven het werk voor jou doen. 2x pladijs in de oven om vingers en duimen bij af te likken: pladijs met een knapperig korstje en zeevruchten en papillot van pladijs met gegrilde lente-ui. Snel klaar en boordevol smaak!
Pladijs pocheren
Wil je pladijsfilets pocheren? Zo ga je te werk:
- Maak eerst een court-bouillon: leg in grove stukken gesneden ui, wortel en knoflook in de pan. Overgiet met witte wijn en 7 dl water. Voeg tijm, laurier, peper en zout toe.
- Breng aan de kook en laat 20 minuten koken onder deksel. Zeef de court-bouillon en laat afkoelen.
- Leg de pladijsfilets in een pot. Overgiet met de koude court-bouillon. Verwarm tot de vloeistof bijna het kookpunt bereikt. Zet dan het vuur onder de pot lager. Laat nog 5 minuten pocheren.
- Schep de vis voorzichtig uit het pocheervocht.
Aan jou de keuze: gepocheerde pladijs met hollandaise-saus of liever in combinatie met schelpjes, doperwtjes en tuinbonen?
Pladijs op de BBQ
Vis op de BBQ is altijd lekker. Ook op de grill is pladijs een vinnig baasje. Onze grillsuggestie: pladijs met tomatencompote en gelakte aubergine.
Pladijs, verrassend anders
Wil je de creatieve toer op gaan? Wikkel pladijs tot rolletjes, verwerk de pladijsfilets in een quiche of maak er een heerlijke taartjes mee. Voila: pladijsrolletjes in citroensaus, quiche met pladijs en aardappel-courgettetaartjes met pladijs.
Scoren bij de kids? Met fishsticks van pladijsfilet of pladijs met bloemkoolstoemp hoor je gegarandeerd een ‘mjammie!’ aan tafel.
Probeerde jij een van onze recepten met pladijs? Of heb je nog een pladijs recept of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!