Hoe paprikasoep maken?
Paprika’s zijn een bron van vitamine C en smaken lekker fris. Je kan ze in de meest diverse gerechten verwerken, maar een echte topper is toch de paprikasoep. Met kruidenkaas of puur? Warm of koud? Ontdek hier hoe je de lekkerste paprikasoep maakt en verbluf je tafelgenoten.
Groene, rode of gele paprikasoep?
Voor paprikasoep kan je alle kleuren paprika nemen of combineren. Het verschil tussen de drie kleuren zit vooral in de smaak:
- Groene paprika’s zijn eerder geoogst en zijn dus eigenlijk de minder rijpe variant. Ze hebben een wat scherpere smaak maar komen in warme gerechten zoals ovenschotels of wokgerechten helemaal tot hun recht.
- Gele paprika’s zijn wat rijper en smaken daardoor zachter en zoeter. Ons recept voor gele paprikasoep met mascarpone is een aanrader!
- De meest zoete smaak vind je vooral bij rode paprika’s. Ze worden dan ook het vaakst gebruikt voor soep.
Alle paprika’s zijn rijk aan voedingsvezels en een goede bron van foliumzuur, dus op dat vlak maak je altijd de juiste keuze!
Er zijn ook puntpaprika’s die je herkent aan de smallere en langere vorm. Deze smaken zoeter en hebben een dunnere schil, waardoor ze ook makkelijker te verteren zijn. Je kan deze puntpaprika’s dus zeker gebruiken om paprikasoep te maken. Zoete puntpaprikasoep: wij zijn fan!
Moet je de paprika’s schillen voor paprikasoep?
Het is niet per se nodig om de paprika’s te schillen. De schil geeft wel een iets bitterdere smaak, en sommige mensen kunnen de schil ook niet zo goed verteren. Ga je zelf paprikasoep maken voor gasten, speel dan best op veilig en schil de paprika’s. Zo krijgt je paprikasoep ook een zachtere smaak. Wat je ook kan doen is de soep na het mixen zeven. Op deze manier verwijder je achtergebleven stukjes schil van de paprika’s.
Tips om paprika’s te schillen:
- Met een dunschiller kan je de paprika’s makkelijk van hun schil ontdoen.
- Je kan de paprika’s ook grillen. Snijd ze eerst in stukken en leg deze met de bolle kant omhoog onder de grill. Wacht tot de schil zwart ziet en laat de paprika’s nog even afkoelen in een afgedekte kom (ongeveer 10 minuutjes). Daarna kan je ze makkelijk pellen. Let wel op: er komt veel sap vrij tijdens het pellen. Dit sap heeft veel smaak, dus probeer het op te vangen en toe te voegen aan je geroosterde paprikasoep.
Tip: voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.
Ken jij nog een recept voor paprikasoep?
Of ben je aan de slag gegaan met een van de recepten hierboven? Laat ons dan zeker iets weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!